Ce efecte au hormonii secretați pentru copil în timpul nașterii naturale

359
Ce efecte au hormonii secretați pentru copil în timpul nașterii naturale - hormonibeneficicopil-1362921774.jpg
În timpul nașterii naturale, organismul mamei secretă o serie hormoni care se transmit în sângele copilului și facilitează acest proces atât pentru mamă, cât și pentru copil. Printre aceștia, se numără oxitocina (hormonul dragostei), endorfinele (hormonii plăcerii), adrenalina, prolactina (hormonul maternității). 


Cel mai cunoscut hormon al nașterii este oxitocina, hormonul dragostei, care este secretat în timpul activității sexuale, orgas-mului feminin și masculin, nașterii și în timpul alăptării.

Oxitocina cauzează de aseme-nea și contracția ritmică uterină din timpul travaliului ajutând copilul să coboare.

Nivelurile ridicate se păstrează și după naștere, culminând cu eliminarea placentei, după care acestea scad treptat.

"Datorita oxitocinei din sângele mamei și al copilului, în minutele de după naștere, atât mama, cât și copilul sunt îmbăiați într-un cocktail de hormoni de dragoste, ce facilitează atașamentul afectiv al acestora. În acest moment, producția continuă de oxitocină este consolidată de contactul prin piele și ochi și de primul alăptat al co-pilului. Nivelurile ridicate de oxitocină vor proteja, de asemenea, împotriva hemoragiei de după naștere prin asigurarea unor contracții uterine eficiente.

Endorfinele sunt hormoni cu efect calmant pe care organismul îi produce ca răspuns la stres și durere. Nivelul acestor substanțe naturale similare morfinei crește accentuat în timpul travaliului în care nu se intervine cu medicație. Nivele ridicate ale endorfinei în perioada travaliului și nașterii ajută femeia să treacă mai ușor peste acest proces, iar copilului îi oferă acea stare de siguranță care îl ajută să treacă mai ușor peste stresul provocat de tranziția de la viața intrauterină la cea extrauterină.

Adrenalina, hormon de «luptă sau fugă», este produs de organis-mul uman în scopul supraviețuirii. Durerea severă și frica resimțite în timpul travaliului și nașterii pot produce nivele înalte de adrenalină încetinind sau chiar stopând travaliul și conducând la probleme precum instalarea sentimentului de panică pentru mamă și creșterea senzației de durere, disconfort pentru pruncul încă nenăscut, contracțiile se pot opri, încetini ori pot avea un caracter neregulat, ducând la încetinirea travaliului, producând necesitatea intervenției cu medicație sau cezariana", explică dr. Mohamed Zaher, medic specialist obstetrică-ginecologie.

De aceea, crearea unui climat cât mai confortabil în timpul nașterii, prezența persoanelor apropiate de mamă și încrederea acesteia în sine și în cadrele medicale sunt esențiale pentru ca procesul nașterii să se desfășoare optim, atât pentru mamă, cât și pentru copil.

Cunoscută ca și hormonul matern, prolactina este hormonul major al sintezei laptelui matern și al alăptării. Nivelurile cresc în continuare pe timpul nașterii și își ating valorile maxime în momentul nașterii, pregătind mama pentru a-și putea alăpta copilul imediat după naștere. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 22 Februarie 2013
Stire din Sănătate : Care sunt semnele unei sarcini toxice
Miercuri, 23 Ianuarie 2013
Stire din Monden : Shakira a născut un băiețel
Pagina a fost generata in 0.8483 secunde