De la 1 septembrie

Constănțenii, obligați să prezinte cardul de sănătate la fiecare consultație medicală

224
4
Constănțenii, obligați să prezinte cardul de sănătate la fiecare consultație medicală - carddesanatatemedicdefamilie32-1440511695.jpg

Articole de la același autor

1 septembrie devine dată obligatorie a utilizării cardului de sănătate. Doar în acest fel pacienții asigurați în sistemul social al asigurărilor de sănătate vor putea beneficia de servicii medicale gratuite, iar furnizorii de servicii medicale își vor putea valida și deconta investigațiile și tratamentele.

Deși prima dată oficială la care a fost preconizată utilizarea obligatorie a cardului de sănătate a fost 1 mai, reprezentanții Casei Naționale de Sănătate au decis prelungirea termenului de utilizare la 1 septembrie. Motivele pentru care s-a luat această decizie au fost de ordin tehnic, având în vedere erorile sistemului nou, dar și lipsa de experiență a cadrelor medicale în utilizarea acestuia.

"Dacă până acum s-a mers în paralel cu cardul și adeverința de asigurat, de acum înainte, mai precis de la 1 septembrie, cardul va fi unicul instrument de validare și decontare a serviciilor medicale. Toți medicii constănțeni și toți furnizorii locali de servicii medicale care sunt în relație contractuală cu Casa au cititoare de carduri, aceasta fiind prima condiție pentru a întocmi acest contract. Până la acest moment, la nivelul județului, au fost activate 305.190 de carduri, față de 268.207 la 30 iunie. Mai sunt 22.713 carduri nedistribuite la nivelul județului Constanța care vor ajunge la asigurați prin serviciile poștale", a declarat Dragoș Poteleanu, președintele CJAS Constanța.

Cardurile pierdute sau furate, plătite din banii asiguraților

Singurele situații în care asiguratul nu este obligat să achite contravaloarea cardului de sănătate sunt următoarele: când acesta dorește să își schimbe numele, când se căsătorește, când își schimbă domiciliul. În cazul în care cardul este furat, deteriorat sau pierdut de asigurat, aceasta va plăti 15,5 lei pentru retipărirea unui document nou.

Cât au de așteptat asigurații

Pentru asigurații care nu au intrat în posesia cardului, dar acesta este tipărit și așteaptă tipărirea unuia nou, nu mai este necesară adeverința de asigurat eliberată de Casă, deoarece calitatea de asigurat poate fi verificată prin SIU, adică sistemul de asigurări naționale de sănătate.

În schimb, asigurații care nu apar cu card tipărit în sistem, vor fi nevoiți să ajungă la sediul CJAS și să solicite o adeverință înlocuitoare, valabilă 60 de zile.

"O altă situație semnalată în sistem este cea în care asigurații cărora le-a fost tipărit cardul, a fost trimis prin poștă, iar asiguratul nu a fost găsit acasă. Dacă acesta primește 2 avize de la poștă prin care i se aduce la cunoștință că a fost căutat pentru a i se înmâna cardul și nu îl ridică de la oficiul poștal, cardul va fi returnat către Casă. În acest fel, asiguratul va ridica documentul direct de la sediul CJAS. Cei care refuză cardul vor primi o adeverință, iar cardul lor va rămâne arhivat în sediul CJAS", a mai precizat președintele Casei.

Atenție! Nu lăsați cardul la medic

Atât cardul, cât și adeverința înlocuitoare va trebui să rămână la asigurat nu la furnizori. Este ilegal ca medicii sau furnizorii de servicii medicale să păstreze cardul asiguraților, potrivit legii.

Cei care fac 18 ani, dar nu urmează o formă de învățământ se pot asigura printr-un contract de asigurări personale sau prin contract de muncă, devenind automat asigurat.

Dovada va fi chitanța de la Fisc, depusă ulterior la sediul Casei, urmând să beneficieze de calitatea de asigurat.

Potrivit reprezentanților CJAS, a crescut numărul de persoane care solicită cardul pentru că se va respecta obligativitatea lui de la 1 septembrie.

Comentează știrea

bogdan
25 august 2015
un sistem simplu sigarantat!

Un sistem simplu si garantat! Noi iti vom arata cum sa creezi bogatie pentru tine si familia ta, in timp foarte scurt! Avem un sistem simplu si garantat prin care sa obtii venituri consistente chiar din prima luna, fara sa fie nevoie sa construiesti retele de oameni. Contacteaza-ne urgent la adresa de email: [email protected]

adevar
3 octombrie 2015
adevarul

Mai exact unde in republica Romania pacienti pot sa se prezinte pentru un tratament adecvat.

adevar
3 octombrie 2015
adevarul

Mai exact unde in republica Romania pacienti pot sa se prezinte pentru un tratament adecvat.

adevar
3 octombrie 2015
adevarul

Mai exact unde in republica Romania pacienti pot sa se prezinte pentru un tratament adecvat.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5633 secunde