Consumul de alcool dimineața sau pe ascuns - primele semne ale alcoolismului

2645
Consumul de alcool dimineața sau pe ascuns - primele semne ale alcoolismului - c82d555b0bbec8ed8d2b321f111d76b4.jpg
Alcoolismul este o problemă gravă pentru sănătatea multor români, atât bărbați, cât și femei. Mulți beau pentru că așa s-au obișnuit. Un păhărel mic înainte de masă pentru poftă de mâncare, unul în timpul mesei, iar după trebuie iarăși savurat unul. Nu realizează când întrec măsura, iar atunci când limita consumului moderat e depășită nu se mai pot opri.

Cunoașterea semnelor dependenței de alcool este foarte importantă pentru toți cei ce suspec-tează un membru al familiei sau o persoană apropiată de adicție. Unele persoane dezvoltă dependență fizică de alcool; pentru altele, abuzul de alcool conduce la consumul în exces, fără pre-zența dependenței fizice. Însă alcoolismul și abu-zul de alcool afectează în mor cert atât sănătatea fizică și psihică a individului, cât și pe cea a familiei.
Potrivit sfatulmedicului.ro, există câteva semne importante care pot sugera nevoia de tratament specializat. Primul dintre acestea este consumul de alcool pe ascuns. Consumul moderat nu este considerat nociv pentru adulții sănătoși și se încadrează în limita a două porții pe zi pentru bărbați și o porție pe zi pentru femei. Persoanele care consumă alcool pe ascuns în vederea evitării criticilor și confruntării cu familia sau anturajul prezintă dependență și, în cele mai multe dintre cazuri, neagă această condiție, găsind nenumărate motive pentru a-și justifica această acțiune. O porție standard de băutură alcoolică se încadrează într-o sticlă de 0,33 l de bere, 40 de grame de tărie sau un pahar de vin.

Igienă precară
Un alt semn clar de alcoolism este consumul de la primele ore ale dimineții. Scuzele induse pentru acest comportament variază, de la calmarea nervilor, trezirea din starea de somnolență și până la controlarea unor dureri.
De asemenea, alcoolismul conduce la scăderea interesului față de igienă. De regulă, alcoolicii prezintă o igienă orală problematică, carii, nu acordă foarte multă importanță vestimentației, neglijează tunsul, spălatul sau bărbieritul. Totodată, respirația unui alcoolic prezintă un miros specific.

Atitudine defensivă
Atitudinea defensivă în confruntarea cu realitatea reprezintă și ea un semn clar al dependenței de băutură. Alcoolicii adoptă o atitudine defensivă atunci când cineva încearcă să le sugereze că este posibil să prezinte o problemă legată de consumul excesiv; în majoritatea situațiilor, devin furioși, amenințători și refuză să ia parte la discuție.
De asemenea, un alcoolic se simte vizat și își modifică comportamentul și în situațiile în care în anturaj se poartă discuții legate de abuzul de alcool în general, fără a se face referire directă la persoana sa; devine stresat, frustrat și, dacă nu părăsește discu-ția, adoptă o atitudine ofensivă la adresa celorlalți.
Nevoia de a crește consumul ar trebui să fie de asemenea un semnal de alarmă pentru cei din anturajul persoanei respective. Toleranța la alcool se dezvoltă în timp. Consumul frecvent conduce la nevoia de a crește cantitatea pentru obținerea satisfacției. Deseori, alcoolicii simt nevoia de a crește cantitatea consumată pentru a evita indispoziția sau trezirea la realitate.

Vină și nutriție deficitară
Apoi apare vina. Ei se simt adeseori vinovați pentru dependența pe care o prezintă. Încercarea de a reduce consumul de alcool din cauza sentimentului de vinovăție reprezintă un alt semn al dependenței. După care vine nutriția deficitară. Excesul de alcool duce la scăderea consumului de alimente. Băutura împiedică absorbția, privând organismul de minerale și vitamine. Ingestia cronică de alcool duce la modificări ale intestinului subțire, afectând absorbția alimentară.
Nutriția deficitară poate reprezenta un semn al dependenței de alcool și este, de regulă, însoțită de scăderi în greutate, în ciuda consumului caloric, scăderea apetitului alimentar și rigidizarea pielii ca urmare a hidratării deficitare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6592 secunde