Copil sănătos și vaccinat, mort de rujeola la Constanța

356
Copil sănătos și vaccinat, mort de rujeola la Constanța - copil-sanatos-mort-de-rujeola-1717595500.jpg

Articole de la același autor

Epidemia de rujeolă face în continuare victime: de data aceasta, este vorba despre un copil de un an și șase luni, din Constanța, un băiețel aparent sănătos, fără comorbidități și imunizat la vârsta de un an cu o singură doză de vaccin ROR. Vorbim, prin urmare, despre un deces care, în mod normal, nu ar fi trebuit să se întâmple. Doi medici au explicat pentru „Adevărul” cauzele posibile ale acestei tragedii.


„Uneori, avem așteptări nerealiste în sensul că orice manevră pe care o efectuăm trebuie să ne garanteze 100% că vom obține efectul dorit. Ceea ce este fals, eronat”, a declarat medicul de familie Gindrovel Dumitra, coordonatorul grupului de vaccinologie din cadrul Societatii Nationale de Medicina Familiei.


Legat de situația decesului de la Constanța, vorbim despre un caz foarte rar, continuă specialistul. „Administrăm copiilor prima doză de vaccin ROR la un an și a doua la 5 ani tocmai pentru că eficacitatea, adică numărul de persoane care obțin protecție din numărul total al persoanelor vaccinate, este cuprinsă între 95%-96%. După a doua doză, vorbim deja despre un procent care poate atinge chiar 99%. Asta înseamnă că vaccinând 100 de copii, trei, patru, cinci dintre aceștia nu vor dezvolta o protecție suficientă astfel încât să aibă apărare 100% în fața bolii. Însă, după administrarea celei de-a doua doze, cea de la 5 ani, acest număr de copii se reduce la unu. Deci, va rămâne, totuși un copil care nu se va imuniza complet, nu va obține o protecție suficientă”, a precizat medicul.


Apoi, continuă acesta, mai există așa numitele situații de imunosupresie temporară. „Dacă un copil imunizat sau nu împotriva rujeolei face o boală infecțioasă sau primește anumite medicamente, este posibil ca la contactul cu virusul să se afle într-o stare în care organismul să nu poată produce suficienți anticorpi. În momentul în care acest copil are imunitatea scăzută și intră în contact cu o persoană bolnavă riscă să se îmbolnăvească și el. Chiar dacă a fost înainte vaccinat. Iată, așadar, un motiv în plus pentru părinți să-și vaccineze copiii pentru a-i proteja pe ei dar și pe cei din jurul lor.”


3 din 10 persoane vaccinate se pot îmbolnăvi


O doză de vaccin ROR este 93% eficientă împotriva rujeolei, 78% eficientă împotriva oreionului și 97% eficientă împotriva rubeolei. Două doze de vaccin ROR sunt eficiente în proporție de 97% împotriva rujeolei și de 88% împotriva oreionului.


Însă, atrage atenția și dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, „unele persoane, deși imunizate chiar și cu două doze de vaccin, se pot îmbolnăvi în continuare de rujeolă, oreion sau rubeolă. Asta, evident dacă sunt dacă sunt expuse la virușii care provoacă aceste boli”. Experții nu sunt siguri de ce ce întâmplă acest lucru. „Potrivit Centrului de Control al Bolilor, 3 din 100 de persoane vaccinate se pot îmbolnăvi de rujeolă după vaccinare. Însă, în general, vorbim despre forme medii ale bolii. De asemenea, posibilitatea de transmitere a bolii în cazul acestor persoane este și ea mai mică. Motivele? Este posibil ca sistemul imun al acestor pacienți să nu răspundă așa cum ne-am dori la stimulul generat de vaccin. Apoi, acești pacienți ar putea avea un sistem imun care să nu poată face față infecției”, a precizat dr. Emilian Popovici.


În ceea ce privește cauza decesului de la Constanța, medicul epidemiolog este rezervat. „Doar în urma unei autopsii putem spune cu exactitate ce s-a întâmplat, care au fost cauzele reale ale decesului”.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5509 secunde