Creștere alarmantă a românilor infectați cu virusul HIV

221
Aproape 35 de milioane de persoane din toată lumea sunt contaminate cu virusul HIV, iar 97 la sută dintre bolnavi trăiesc în țări sărace și nu au acces la tratamente, din lipsă de bani. În ciuda campaniilor de prevenire și a progreselor din domeniul medicinii, din anul 2001 și până acum se observă o creștere alarmantă a celor infectați cu HIV. Situația este extrem de îngrijorătoare în unele țări din Europa de Est și Asia centrală, unde, potrivit raportului din 2011 al Programului Națiunilor Unite pentru HIV/SIDA, cazurile de îmbolnăvire cu acest virus ar fi crescut din 2001 cu 266 la sută. Printre țările menționate se numără și România.
Duminica trecută, la Washington, Statele Unite ale Americii, a început a 19-a Conferință Internațională privind SIDA. Cei 25.000 de participanți din 190 de țări sunt animați de speranța într-o nouă mobilizare mondială pentru a pune capăt pandemiei care, în ultimii treizeci de ani, a provocat moartea a 30 de milioane de oameni. Mai mult, evenimentul își propune să contribuie la extinderea accesului la tratamente și la continuarea cercetărilor în domeniul HIV.
Prezentă la conferința de la Washington, Nicoleta Dascălu, directoarea Asociației Române Anti-SIDA (ARAS), a declarat că cifrele raportate de ONUSIDA nu sunt atât de surprinzătoare, creșterea numărului de bolnavi fiind explicată în special de lipsa serviciilor de prevenire. Guvernele nu acordă finanțări pentru prevenire, iar de la intrarea în Uniunea Europeană, România nu mai este eligibilă pentru finanțarea de la Fondul mondial de luptă împotriva bolii SIDA. Din acest motiv nu mai sunt acordate multe servicii de prevenire sau de asistență medicală avansată care beneficiau de finanțarea acestui fond.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 19 Decembrie 2011
Stire din Cetățenești : SIDA se ia prin sărut?
Pagina a fost generata in 0.3867 secunde