Medicul de gardă

SIDA se ia prin sărut?

1285
SIDA se ia prin sărut? - 18decmedic2-1324216375.jpg
"Pot afla dacă SIDA sau HIV, cum s-or numi, se iau prin sărut sau prin mușcătură de insecte?" (D. Fileanu).
v v v
Dr. Iuliana Botezatu, medic specialist, Clinica medicală Phoenix Eastern Medical Center, a considerat necesar să explice, mai întâi, ce înseamnă cei doi termeni folosiți de cititoarea noastră. De exemplu, HIV, virusul imunodeficienței umane, este un retrovirus responsabil de apariția sindromului imunodeficienței dobândite sau SIDA. Acest sindrom este caracterizat prin manifestări infecțiose și/sau tumorale, secundare unei imunodepresii celulare severe produse de infecția cu HIV. Principalele modalități de transmitere a HIV sunt, în principal, prin contact sexual (homosexual și heterosexual); prin expunerea la sânge contaminat, preparate de sânge (cel mai frecvent prin transfuzii sau injecții cu ace nesterilizate - cum ar fi la toxicomanii ce folosesc în comun ace de seringi contaminate); de la mamă la făt; prin alimentație la sân cu lapte contaminat. Nu au fost evidențiate cazuri de transmitere prin insecte, cum ar fi țânțarii.

Grupe de risc
Principalele grupe de risc sunt: homosexualii, consumatorii de droguri, transfuzații (în special hemofilicii) și prostituatele. HIV a fost izolat în numeroase organe și țesuturi. Sângele, sperma, secrețiile vaginale, laptele matern și, discutabil, saliva au fost implicate în transmiterea infecției cu HIV. În orice caz, este clar că orice produs biologic, țesut sau organ, care conține sânge (chiar și în cantități microscopice) este o potențială sursă de infecție.
În saliva persoanelor infectate cu HIV s-au izolat uneori, inconstant, cantități foarte mici de virus, mult mai mici decât în sânge. Nu există nicio probă epidemiologică care să indice saliva ca mijloc de transmitere a HIV. Ba, mai mult, s-a constatat că saliva are acțiune inhibitorie asupra virusului prin mai multe mecanisme. Cu toate acestea, nu trebuie neglijat faptul că prin manevre stomatologice, saliva poate fi îmbogățită cu sânge și respectiv cu HIV. De aceea, măsurile de prevenire trebuie să fie respectate în orice condiții.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 01 Decembrie 2011
Stire din Sănătate : Boala care a speriat omenirea
Pagina a fost generata in 0.3412 secunde