Boala care a speriat omenirea

784
Boala care a speriat omenirea - hivsida-1322682209.jpg

După 30 de ani de când a fost descoperit primul caz de SIDA în Statele Unite ale Americii, boala continuă să afecteze milioane de oameni din întreaga lume. La ora actuală, în România trăiesc peste zece mii de persoane infectate cu virusul HIV. La nivel global, astăzi este marcată Ziua Mondială a luptei împotriva SIDA.

Lupta împotriva răspândirii virusului HIV și a prejudecăților cu care se confruntă persoanele seropozitive este marcată la nivel internațional pe 1 decembrie, prin diferite acțiuni cu scopul de a atrage atenția asupra maladiei și de a milita pentru drepturile vic-timelor sale.

Ce trebuie să știi despre HIV/SIDA
HIV(Virusul Imunodeficienței Umane) este un agent patogen care atacă celulele din sistemul imunitar și le distruge, scăzând astfel apărarea naturală a orga-nismului împotriva infecțiilor și a bolilor. Stadiul SIDA apare când starea pacientului infectat cu HIV se agravează evident și progresiv, când apar infecții oportuniste sau cancere.

Cum se transmite virusul HIV
Comparativ cu alte virusuri, HIV se transmite relativ dificil deoarece nu poate supraviețui în afara organismului, departe de căldură și lichide. Prin urmare, transmiterea pe calea aerului este exclusă.
Virusul HIV poate fi contactat prin relații sexuale neprotejate cu o persoană infectată, sau prin utilizarea aceluiași ac de seringă cu un seropozitiv. De asemenea, virusul se poate transmite de la mama infectată la nou-născut sau prin contact rană pe rană.

Tot mai mulți tineri infectați
Virusul HIV îi afectează în special pe tinerii români. Statisticile arată că un român din doi care trăiește cu această maladie are cel mult 24 de ani. În plus, Crucea Roșie anunță că în primul semestru din 2011, în România au fost depistate 243 de noi cazuri, iar 76 de persoane seropozitive și-au pierdut viața din cauza acestei boli. În prezent, din cei 10.642 de români infectați cu HIV, 7.352 se află în tratament antiretroviral. În 2011, cele mai multe cazuri de HIV-SIDA nou diagnosticate s-au înregistrat în Capitală - 69. În Constanța, numărul celor care au aflat anul acesta că sunt seropo-zitivi se ridică la 15.

Arată-le tinerilor seropozitivi că îți pasă!
Cu prilejul Zilei Mondiale a luptei împotriva SIDA, Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de această maladie lansează campania "Ia-mă de mână! Arată că îți pasă!". Acțiunea se desfășoară pentru a atrage atenția asupra dramei trăite de acești tineri, dar și pentru a-i încuraja în lupta cu virusul HIV.
Oricine își poate arăta sprijinul pe site-ul creat special pentru aceas-tă campanie, www.iamademana.ro. Cei care doresc pot accesa pagina de internet unde pot scrie mesaje de încurajare și de susținere care să ajungă direct la tinerii care se luptă cu boala.
"Este important ca societatea să nu ignore problema infecției HIV, să o trateze cu responsabilitate și să ia măsurile care se impun", a declarat Iulian Petre, directorul Executiv al UNOPA.

Pliante și prezervative, împărțite în școli
Filialele din toată țara ale Crucii Roșii Române desfășoară, de Ziua Mondială împotriva SIDA, acțiuni de informare asupra căilor de infectare cu virusul HIV, a măsurilor de prevenire dar și acțiuni de promovare a sprijinului și toleranței față de persoanele infectate sau bolnave. Vor fi distribuite pliante și prezervative, în principal în unități școlare dar și în locuri publice.

Astăzi se aprind "candelele speranței"
Fundația "Alături de Voi" România organizează, astăzi, în trei orașe din țară, printre care și Constanța, un eveniment public în care se vor aprinde "candele ale speranței". Susținătorii luptei anti SIDA vor aprinde lumânări în memoria celor răpuși de virusul HIV și vor vorbi despre responsabilitatea fiecărui om de a preveni transmiterea infecției. La Constanța, evenimentul se desfășoară, astăzi, pe platoul din zona City Park Mall, unde la 15.30 se va construi un monument simbolic din cutii de carton, pânză roșie și lumânări.
Jumătate de oră mai târziu, cei prezenți vor putea aprinde lumânări în amintirea victimelor SIDA și se vor distribui pliante informative.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 29 Noiembrie 2011
Stire din Sănătate : Cum ne ferim de bolile de piele
Luni, 28 Noiembrie 2011
Stire din Cetățenești : De ce sunt oamenii geloși
Pagina a fost generata in 0.6252 secunde