Cum vă dați seama dacă aveți sinuzită

4905
Cum vă dați seama dacă aveți sinuzită - sinuzita-1322154748.jpg
Durerile de cap, în frunte și obraji, secrețiile gălbui, durerile de dinți și febra sunt primele semne ale unei sinuzite. Dacă resimțiți așa ceva, mai ales în timpul ori după episoade de răceală, este posibil să vă fi pricopsit cu o infecție a sinusurilor. Afecțiunea este destul de des întâlnită și poate fi acută sau cronică.

Diferența dintre răceală și sinuzită constă în faptul că simptomele ce însoțesc ră-ceala, incluzând nasul înfundat, încep să se amelioreze după cinci-șapte zile. Simptomele atribuite durează mai mult și se agravează după șapte zile. Durerea și presiunea la nivelul feței, împreună cu senzația de nas înfundat sau plin de secreții, sunt simptomele cele mai comune. Se poate observa și apa-riția unor secreții nazale galbene sau verzui. Aplecarea sau mișca-rea capului deseori poate augmenta durerea facială și presiu-nea. Localizarea durerii sau a sensibilității depinde de sinusul afectat. Mai poate apărea o tuse productivă, febră ori diminuarea sensibilității gustative sau olfactive.

"Când membrana mucoasă se inflamează, se tumefiază, blo-chează drenajul fluidului din sinus spre nas și gât, determinând durere și presiune în sinusuri", explică dr. Alexandru Cioban, medic specialist ORL.

Sinuzită acută sau cronică

Sinuzita acută debutează de obicei brusc și se dezvoltă foarte rapid. Ea este produsă de o infecție bacteriană și necesită tratament. Lăsată netratată ea poate duce la apariția sinuzitei cronice sau a complicațiilor în care infecția se răspândește la distanță de sinusuri. Dacă durerile persistă mai mult de zece zile, iar secrețiile se agravează este bine să vizitați un medic. Acesta poate recomanda realizarea unei radiografii, pentru a vedea în ce măsură sunt afectate sinusurile.

Sinuzita cronică este în mod obișnuit cauzată de o infecție bacteriană sau fungică și este destul de dificil de tratat. Se recomandă utilizarea antibioticelor, dar numai după prescripție medicală. Uneori există riscul și necesității unei intervenții chirurgicale pentru a elibera sinusurile.

Lichide și multă umezeală

Pentru tratarea sinuzitei sunt indicați aerosolii. Medicamentele trebuie utilizate în special când cauza este bacteriană. Sunt recomandate antibioticele, decongestio-nantele, pentru reducerea inflamației mucoasei nazale, și calmantele, pentru diminuarea durerii.

Este bine ca pacientul să consume în această perioadă multe lichide, pentru a dilua mucusul, să aplice un prosop fierbinte sau o pungă cu gel pe față, timp de cinci-zece minute, de câteva ori pe zi. Ajută și respirarea de aer cald, umed de la duș cu aburi, baie fierbinte. Trebuie să se evite aerul foarte rece și uscat și să se folosească un umidificator în încăperea în care stă pacientul, pentru ca aerul să nu fie foarte uscat. Este bine să facă și spălături nazale cu apă sărată, pentru a elimina mucusul și bacteriile, sau gargară cu apă sărată caldă, preparată cu o linguriță de sare la o jumătate de litru de apă. Suflarea nasului trebuie să se facă blând.  

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 14 Noiembrie 2011
Stire din Sănătate : De ce ne îmbolnăvim de diabet
Miercuri, 16 Noiembrie 2011
Stire din Sănătate : Cum știi dacă ai plămânii sănătoși?
Miercuri, 09 Noiembrie 2011
Stire din Sănătate : Cum ne ferim de alergiile de sezon
Luni, 07 Noiembrie 2011
Stire din Sănătate : Cum ucide cancerul pulmonar
Sâmbătă, 19 Noiembrie 2011
Stire din Cetățenești : Cât de  gravă e spondilita?
Pagina a fost generata in 0.6843 secunde