Cui te adresezi când ți-au fost încălcate drepturile de pacient

237
Cui te adresezi când ți-au fost încălcate drepturile de pacient - drepturilepacientilor-1366293464.jpg

Articole de la același autor

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) a atras atenția, cu ocazia Zilei Europene a Drepturilor Pacienților, că în România sunt încălcate frecvent drepturilor acestora. În prezent, aceste încălcări nu sunt pedepsite, pentru că legislația este incompletă. În plus, actuala legislație românească nu cuprinde toate drepturile fundamentale ale pacienților recunoscute în Europa. 

COPAC a inaugurat, la începutul lunii martie 2013, proiectul "Telefonul Pacientului", unde pacienții cărora le-au fost încălcate drepturile de către diverse instituții sau nu știu cui să se adreseze pentru problema lor pot apela gratuit, din orice rețea telefonică, numărul 0 800 800 242, zilnic, între 9,00 și 17,00, iar un operator le va răspunde și îi va îndruma. Aspectele legate de încălcarea drepturilor sunt înregistrate și trimise spre soluționare instituțiilor competente. 

Totodată, Coaliția militează pentru respectarea celor 14 drepturi fundamentale ale pacienților înscrise în Carta Europeană a Drepturilor Pacienților, care sunt următoarele: dreptul la măsuri preventive, accesibilitate, informare corectă, consimțământul informat, alegere liberă, respectul intimității și confidențialitate, respect pentru timpul pacientului, respectarea standardelor de calitate, siguranță, inovație, evitarea suferinței și durerii care nu sunt justificate, tratamentul personalizat, dreptul de a manifesta nemulțumirea și dreptul de a fi compensat. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4727 secunde