Cum ajută kinetoterapia pacienții cu scolioză

846
Cum ajută kinetoterapia pacienții cu scolioză - aquadeasupramacheteicumajutakine-1398707869.jpg

Articole de la același autor

Deviație a coloanei vertebrale, scolioza poate fi corectată prin kinetoterapie. Dr. Mădălina Iliescu, medic recuperare medicală, coordonator al Centrului de Recuperare Aqua, a explicat pentru cititorii "Cuget Liber" în ce constau exercițiile de gimnastică pentru corectarea scoliozei și de ce trebuie urmat programul de recuperare, cu strictețe. 


"Scolioza în «C» dreapta sau stânga, în funcție de partea în care este convexitatea, este o deficiență a coloanei vertebrală sub formă de deviație în plan frontal, care dă corpului o înclinare de partea concavității, în raport cu gradul curburii. Compensarea deviației inițiale de o deviație de partea opusă determină apariția scoliozei în «S». Corectarea acestor deficiențe se face prin poziționarea corpului de așa manieră încât să obținem relaxarea musculaturii contractate și tonificarea în regim de scurtare a grupelor musculare ale spatelui de partea convexității, tonifierea în condiții de lungire a musculaturii de partea concavității, precum și prin formarea reflexului de atitudine corectă a corpului, atât pe parcursul exercițiilor de gimnastică, cât și în timpul activităților zilnice", a precizat medicul specialist.


Exercițiile se vor executa din poziția șezând, stând cu sprijin asimetric, pe genunchi, pe genunchi cu sprijin pe palme și constau din aplecări laterale, de partea convexității curburii coloanei vertebrale, menținerea trunchiului în poziție corectă și exerciții de respirație.


Dr. Iliescu a mai subliniat că kinetoterapia "combate dezechilibrele musculoliga-mentare și dezvoltă grupele musculare necesare menținerii poziției corecte, obținute prin gimnastică". 


"Exercițiile se fac cu coloana în extensie (cât mai dreaptă, chiar forțarea spre spate), întrucât în îndoiere sunt favorizate deviațiile laterale. Segmentele care nu participă la mișcare trebuie blocate pentru a evita mișcările compensatorii", a adăugat specialistul. 


Gimnastica respiratorie în scolioze este inseparabilă de exercițiile specifice corective. "Fiecare exercițiu este însoțit de mișcări respiratorii și expiratorii ritmice, la care se asociază instruirea bolnavului pentru respirația unilaterală. Se pot asocia și exerciții separate de respirație sau precedând exercițiile kinetice, dar acestea nu trebuie prea mult folosite, căci duc la oboseală și perturbații prin hiperoxigenare, atâta vreme cât nevoia de oxigen nu este creată de o activitate musculară echivalentă", a mai precizat dr. Mădălina Iliescu.


În Centrul de Recuperare Aqua, pacienții beneficiază de o evaluare clinică complexă și de alcătuirea unui program terapeutic adecvat statusului funcțional.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3282 secunde