Cum le ajută kinetoterapia și masajul pe gravide

1156
Cum le ajută kinetoterapia și masajul pe gravide - kinetoterapiegravida-1360598316.jpg
Exercițiul fizic, element de bază al kinetoterapiei, reprezintă pentru viitoarele mămici un important beneficiu pentru a face față sarcinii, nașterii și refacerii mai rapide. Dalila Băețoiu, profesor kinetoterapeut, a explicat pentru "Cuget Liber" cum le ajută pe gravide kinetoterapia și în special masajul. 

Organismul trebuie pregătit din timp pentru momentul nașterii, dar și pentru refacerea de după, motiv pentru care, a subliniat Dalila Băețoiu, profesor kinetoterapeut, din cadrul Audiozima, kinetoterapia este recomandată gravidelor.

"Kinetoterapia adresată gravidelor este adaptată în funcție de trimestrul de sarcină și urmărește obținerea anumitor obiective, prin utilizarea unor metode și exerciții terapeutice, specifice. Modificările fiziologice de sarcină impun totuși limitarea efortului fizic, astfel, gravidelor le sunt recomandate doar anumite tipuri de exerciții", a afirmat kinetoterapeutul, adăugând că aceste exerciții trebuie realizate sub supravegherea unui specialist.

Alungă durerile lombare și previne umflarea picioarelor

Care sunt, concret, beneficiile aduse de această parte a medicinii fizice? Potrivit kinetoterapeutului Dalila Băețoiu, "exercițiile fizice recomandate în perioada pre- și postnatală pot contribui la evitarea unor probleme frecvente, atât în timpul sarcinii cât și după sarcină: probleme cardiovasculare - edeme ale membrelor inferioare, constipație, dureri lombare, datorate modificărilor legate de postură".

"Beneficiile kinetoterapiei în timpul sarcinii sunt multiple, această terapie având rolul de a preveni și de a combate efectele atât de neplăcute ale transformărilor specifice stării de graviditate. Kinetoterapia aduce reale beneficii gravidei, prin menținerea tonusului muscular, dar în același timp și menținerea stării de relaxare optimă. Gimnastica prin mijloace specifice scade riscul de ruptură la nivel perineal și de apariție a hemoroizilor atât înaintea nașterii cât și după naștere. Prin kinetoterapie se efectuează reeducarea mișcărilor respiratorii toracice și diafragmatice, astfel sunt exersate respirațiile pentru travaliu. Menținerea stării de sănătate în timpul sarcinii este benefică atât pentru mamă, cât și pentru făt. Cu ajutorul kinetoterapiei prenatale, sarcina va decurge normal, nașterea va fi mai ușoară. De asemenea, recuperarea postnatală este mult mai rapidă", a mai explicat specialistul.

"Scopul exercițiilor: să relaxeze gravida, nu să o extenueze"

Gravidele nu trebuie să se teamă că vor depune efort. "Scopul exercițiilor de gimnastică pentru gravide nu este să extenueze femeia, ci să o ajute să se relaxeze. Sunt exerciții ușoare cu repetări puține, deoarece atunci când o femeie este gravidă nu se face tonifiere, ci se urmărește menținerea tonusului muscular. Se lucrează cu precădere: mușchii coloanei vertebrale, mușchii centurii pelviene( pelvine), perineu, exerciții pentru respirație. În general, pentru menținerea unui bun tonus pe toate grupele musculare și îmbunătățirea mobilității articulațiilor, dar și pentru relaxarea corpului. Exercițiile îmbunătățesc circulația, induc o stare de bine pentru gravide și fac sarcina mai ușoară pentru ele", a mai afirmat kinetoterapeutul.

Beneficiile masajului

Pe de altă parte, beneficiile masajului, parte a kinetoterapiei, sunt recunoscute de tot mai mulți specialiști din domeniu, iar masajul recomandat atât pentru gravide, cât și pentru nou-născuți.

"În perioada de sarcină, corpul unei femei suferă modificări importante, modificări care sunt tot mai greu de suportat odată cu avansarea sarcinii: dureri de spate tot mai accentuate, edeme, stări de stres și iritabilitate.

Realizat de către un kinetoterapeut specializat, masajul pentru gravidă reprezintă soluția înlăturării stărilor neplăcute apărute pe parcursul sarcinii", a subliniat Dalila Băețoiu.

Masajul pentru gravidă se poate face pe parcursul întregii perioade de sarcină și are următoarele beneficii: îmbunătățește circulația sanguină, relaxează țesuturile moi (mușchi, piele), previne apariția spasmelor musculare, reduce durerile de spate și picioare, ajută la dezumflarea picioarelor, mai ales în ultimul trimestru de sarcină, previne apariția vergeturilor. Cât privește masajul postnatal, acesta poate fi făcut la scurtă perioadă după naștere și ajută la reducea țesutului adipos (slăbire), reducerea oboselii (relaxare) și detensionarea musculară (menținerea unui tonus optim).

În cadrul firmei Audiozima se va deschide la 1 martie 2013, un departament de kinetoterapie. Specialiștii din cadrul firmei vă așteaptă cu programe adaptate, realizate pe diferite tipuri de afecțiuni și deficiențe, dar și cu programe de kinetoprofilaxie și kinetoterapie special create pentru gravide, lăuze / mămici și nou-născuți, bebeluși.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 24 Noiembrie 2012
Stire din Sănătate : Lista produselor interzise în sarcină
Pagina a fost generata in 0.6272 secunde