Cât de important este testul RH-ului în cazul unei sarcini

804
Cât de important este testul RH-ului în cazul unei sarcini - incompatibilitatearh-1351450017.jpg
În cazul unei sarcini, analiza de depistare a RH-ului este foarte importantă, deoarece incompatibilitatea partenerilor în acest sens poate produce afectarea fătului. 

Pentru viitorul copil, este important ca cei doi părinți să cunoască ce RH au și dacă sunt compatibili sau nu. O mamă cu RH negativ și un tată cu RH pozitiv poate crea o situație destul de delicată, având în vedere că, în cele mai multe dintre cazuri, fătul își va moșteni tatăl, situație în care riscul de suferință al acestuia este ridicat.

"Deși circulația fetală este separată de cea maternă, există situații în care acest lucru este alterat de diferite schimbări din organismul mamei: dezlipire de placentă, sarcină extrauterină, avorturi spontane. Această întâlnire sanguină produce distrugerea hematiilor copilului, proces care ar produce afecțiuni grave ale oaselor craniului sau ale sternului. Mai mult, în cazul în care sarcina ajunge la termen, fătul poate dezvolta icter minor sau grav cu afecțiuni neurologice severe", a explicat dr. Bogdan Ciornei, medic specialist obstetrică - ginecologie, pentru Ghidul Medical al Spitalului ISIS.

Deși incompatibilitatea ABO este mai frecvent întâlnită, formele clinice de boală sunt mai ușoare. Cele mai frecvente incompatibilități ABO apar când mama are grupa de sânge 0 și fătul grupa A II și, mai rar, când fătul are grupa B III.

Formele clinice clasice ale bolii hemolitice sunt: anemia și icterul. Anemia se poate observa după prima săptămână de viață până la vârsta de două luni și poate fi tratată cu succes. Icterul însă apare imediat după tăierea ombilicului, când ficatul copilului nu poate prelucra singur bilirubina indirectă. Efectele în acest caz sunt de cele mai multe ori ireversibile și constau în surditate, tulburări motorii sau tulburări psihice.

Amniocenteza, analiza care detectează RH-ul copilului

Prelevarea unei mostre din lichidul amniotic pentru a detecta RH-ul copilului și pentru a diagnostica o eventuală anomalie genetică presupune amniocenteza. Printre cele mai grave anomalii care se pot detecta cu ajutorul acestui test sunt Sindromul Down, Sindromul Edward. Tot cu ajutorul acestui test, se poate stabili stadiul de dezvoltarea al plămânilor copilului.

Acest test presupune înțeparea sacului amniotic în care se află copilul în timpul sarcinii, pentru prelevarea de substanță amniotică, ce se poate efectua sub anestezie locală. Deși poate depista defectele fetale, testul presupune și riscuri pentru gravidă și făt: hemoragii fetale, infecții, sângerări vaginale sau travaliu prematur.

Recomandarea de efectuare a acestui test se realizează atunci când mama depășește vârsta de 35 de ani, când aceasta a mai născut un copil cu defecte sau dacă unul dintre părinți are un istoric medical ce cuprinde defecte congenitale.

Riscul de naștere al unui copil cu Sindrom Down este strâns legat de vârsta mamei. Medicii recomandă efectuarea testului din a 16- a săptămână de sarcină.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 29 Septembrie 2012
Stire din Diverse : Analize pentru o sarcină fără probleme
Pagina a fost generata in 0.4141 secunde