Atenție: fibromul uterin poate afecta sarcina!

1038
Atenție: fibromul uterin poate afecta sarcina! - fibromuluterin-1349447148.jpg

Articole de la același autor

Fibromul uterin apare la femeile cu vârstă reproductivă, adică între 35 și 50 de ani, și reprezintă un țesut

benign al uterului. Pentru că de cele mai multe ori acesta nu prezintă niciun simptom, cele mai multe dintre femei află că au această afecțiune întâmplător, în urma unui control ginecologic sau a unei ecografii. 


Statisticile arată că 3 din 4 femei dezvoltă unul sau mai multe fibroame pe parcursul vie-ții. Terapia medicală și procedurile chirurgicale pot micșora sau elimina fibroamele dacă acestea generează disconfort sau simptome supărătoare. 

Fibroamele uterine nu afectează de obicei concepția și sarcina, dar există cazuri când locul unde se formează aceste excrescențe obstruează trompele uterine împiedicând trecerea spermato-zoizilor. Dacă însă ele apar pe parcursul sarcinii, pot suferi modificări din cauza nivelului de estrogen pe care îl secretă organismul unei gravide.

Fibromul este asimptomatic

Dezvoltarea simptomelor în cazul fibromului uterin este de cele mai multe ori lentă, fapt pentru care pacientele nici nu știu că îl au. La femeile care prezintă simptome, cele mai dese includ: sângerări menstruale abundente sau menstruații prelungite, senzație de presiune pelviană, urinare frecventă, constipație. Există și cazuri în care fibromul uterin poate provoca avort spontan, caz în care afecțiunea este însoțită de complicații.

Localizarea fibromului influențează în mod direct simptomele. Fibroamele care se dezvoltă în cavitatea interioară a uterului sunt fibroame submucoase și sunt considerate a fi responsabile pentru menstruațiile dificile. Acestea pot crea probleme pentru femeile care își doresc o sarcină.

Fibroamele care se proiectează la exteriorul uterului sunt fibroame subseroase și pot cauza probleme urinare. Principalele cauze ale apariției acestor țesuturi la nivelul uterului sunt de natură hormonală. Mai pot apărea și în sarcină sau ereditar.

"Tratamentul medical vizează hormonii care reglează ciclul menstrual, tratând simptome precum sângerarea menstruală abundentă și durerea pelvină", explică prof. univ. dr. Vlad Tica, medic primar obstetrică-gineco-logie, pentru Ghidul Medical al Spitalului ISIS din Constanța.

Fibromul se poate opera

Când fibroamele sunt sursa unor tulburări digestive sau de infertilitate, tratamentul care se recomandă este de natură chirurgicală și constă în înde-părtarea parțială a uterului sau a nodulilor fibromatoși. Diagnosticul se poate pune printr-un examen gi-necologic sau prin metode moderne de depistare cum sunt laparoscopia, ecogra-fia sau examenul RMN. Fiind cel mai des utilizată în vizualizarea cavității peritoneale, laparoscopia este o modalitate de a opera cu ajutorul unui aparat electronic cu monitor, prevăzut cu un tub cu o minicameră care este introdus în corpul pacientei.

"Laparoscopia oferă pacientei beneficiul modern al întregii palete de avantaje oferite de chirurgia fără bisturiu, față de chirurgia abdo-minală clasică", a mai precizat dr. Vlad Tica. Deși medicina poate urmări evoluția fibromului în toate situațiile menționate, trebuie reținut că apariția acestuia nu poate fi prevenită. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 29 Septembrie 2012
Stire din Diverse : Analize pentru o sarcină fără probleme
Pagina a fost generata in 0.3302 secunde