Cum se tratează problemele dentare în timpul sarcinii

463
Cum se tratează problemele dentare în timpul sarcinii - cumsetrateazaproblemeledentarein-1349712320.jpg
Medicii recomandă ca problemele stomatologice, implicit tratarea acestora, să își găsească rezolvarea înaintea apariției sarcinii. Altfel, în cazul în care o problemă a dinților vă dă de furcă, este nevoie de o serie de testări care în timpul sarcinii pot periclita atât sănătatea viitoarei mămici, cât și pe cea a copilului. 

Neplăcerile la nivelul întregii danturi sunt provocate în timpul sarcinii de schimbările care au loc în corpul gravidei. În plus, dantura poate avea de suferit datorită regimului alimentar, dar și a aportului insuficient de calciu, necesar formării oaselor fătului. Scăderea imunității este la fel de periculoasă pentru că favorizează activitatea bacteriilor din cavitatea bucală, care pot produce o serie de dezechilibre în organism. Pe parcursul celor nouă luni, carențele de vitamine pot să apară datorită necesităților crescute ale organismului. Vitaminele au un rol foarte important în formarea smalțului, influențează metabolismul fosfocalcic și mențin cantitatea optimă de fluor. Problemele apar atunci când în timpul sarcinii, mai ales în primul trimestru, au loc schimbări în acest sens, datorate vărsăturilor. Acestea influențează atât scăderea vitaminelor din corp, dar și sănătatea dinților. "Vărsăturile din primul trimestru de sarcină, prin conținutul lor acid, favorizează eroziunea dinților și din acest motiv se recomandă clătirea imediată cu apă", explică dr.Bogdan Ciornei, medic specialist obstetrică-ginecologie pentru Ghidul Medical Al Spitalului ISIS. Medicul precizează că igiena buco-dentară precară are mai multe cauze, printre care lipsa de informare asupra metodelor de igienizare, consumul de zahăr sau de băuturi acidulate.

Tratamente specifice - ce trebuie evitat

Comunicarea cu medicul stomatolog este esențială! De aceea trebuie să îi transmiteți încă de la început specialistului faptul că sunteți însărcinată. Rețineți că tratamentele dentare care necesită anestezii, radiografii sau alte proceduri chirurgicale pot afecta sarcina. În ceea ce privește tratamentul curativ sunt de respectat urătoarele reguli:

- intervențiile de urgență se efectuează indiferent de perioada de sarcină.

- trimestrul doi de sarcină este cel mai recomandat pentru asemenea intervenții.

- examenul radiologic trebui evitat. Dacă este o urgență, medicul va utiliza un șorț special, cu plumb, pentru protecție.

- lucrările protetice se vor limita la proteze provizorii.

- sunt recomandate numai o serie de medicamente specifice, care să nu afecteze sarcina.

- se evită anesteziile locale, mai ales în cazurile de intoleranță.

"Riscul netratării afecțiunilor buco-dentare manifestat prin complicațiile infecțioase sau prin pierderea ireversibilă a dinților este mult mai mare decât riscul unui avort sau al unei nașteri premature", a mai precizat dr. Bogdan Ciornei. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 27 Septembrie 2012
Stire din Sănătate : Parodontita sau boala civilizației
Sâmbătă, 29 Septembrie 2012
Stire din Cetățenești : Formule de albire a dinților
Sâmbătă, 29 Septembrie 2012
Stire din Diverse : Analize pentru o sarcină fără probleme
Pagina a fost generata in 0.8524 secunde