Concurs Cum ne alegem crema de protecție solară

365
Cum ne alegem crema de protecție solară - cremasolara-1308839030.jpg

Articole de la același autor

Zilele acestea radiațiile ultraviolete au urcat la niveluri periculoase pentru sănătatea noastră. Fie că ne ducem la plajă sau doar mergem pe jos până la serviciu, nu ar trebui să ieșim din casă fără să ne protejăm cu o loțiune adecvată. Potrivit specialiștilor, fără protecție solară pielea se înroșește în maximum 10 minute și suferă arsuri foarte rapid.
Dar cum știm care este crema potrivită pentru pielea noastră? Alegerea factorului se face în funcție de tipul de ten al fiecăruia dintre noi sau de locul în care ne aflăm. Nu ar trebui să ieșim din casă fără să aplicăm o cremă cu factor de protecție solară de cel puțin 8. Valoarea pe care o indică FPS ne sugerează, cu aproximație, cât timp putem să ne expunem la soare fără ca pielea să se înroșească. Dacă pielea se înroșește în 10 minute, o cremă cu FPS 8 crește acest timp la 80 de minute. Așadar, cu cât factorul de protecție solară este mai mare, cu atât suntem mai bine protejați.
Cu toate acestea, nu vă lăsați păcăliți de etichetele care laudă un produs că oferă "ecran solar total" sau "protecție sută la sută". Nu s-a inventat încă așa ceva. Există mai multe tipuri de substanțe foto-protectoare, cum ar fi soluții, geluri, emulsii și creme (foto-creme minerale, filtre solare chimice, ecrane filtre organice, ecrane filtre organo-minerale). Cel mai îngust spectru de absorbție a razelor solare îl au filtrele chimice, iar cele mai eficiente sunt cele minerale, organice și organo-minerale, ultimele având cea mai mare acoperire a spectrului UV.

Șase lingurițe de cremă pentru corpul unui adult
Pentru a ne proteja de radiațiile UV trebuie:
- să aplicăm pe piele o cremă de protecție solară cu filtru corespunzător condițiilor de expunere la soare;
- să alegem loțiunile și cremele cu factor de protecție solară (FPS) în funcție de tipul de piele; astfel, persoanele cu pielea foarte deschisă la culoare este indicat să folosească măcar în primele patru-cinci zile creme cu factor de protecție 50, iar ulterior, pot opta pentru un factor de 20 sau 30, iar persoanele brunete pot alege de la început o cremă cu FPS 20 sau 30;
- să aplice corect crema, pentru a fi eficientă, și anume: pe pielea curată și uscată cu 15-30 de minute înainte de expunerea la soare, în mod uniform; se reaplică după înot sau după ștergerea cu prosopul pentru a menține protecția, chiar dacă este timp înnorat (razele ultraviolete trec prin nori);
- să aplice crema de protecție solară în cantitate suficientă; aplicarea corectă a produsului este la fel de importantă ca și alegerea produsului în sine; pentru a obține protecția indicată de "factorul de protecție solară", trebuie aplicată o cantitate de 2 mg/cm2, ceea ce înseamnă cam 36 grame (adică șase lingurițe pline) de cremă de soare pentru corpul unui adult.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 24 Iunie 2011
Stire din Sănătate : Silicoanele ar putea cauza cancer
Pagina a fost generata in 1.7226 secunde