Cum ne protejăm de vremea caniculară

544
Cum ne protejăm de vremea caniculară - canicula1-1339596154.jpg
Atenționările meteorologilor de furtuni și vânt puternic de săptămânile trecute s-au transformat, în această perioadă, în avertizări de caniculă pentru toată zona Dobrogei. Din acest motiv, autoritățile sanitare fac câteva recomandări populației, pentru a evita complicațiile provocate de temperaturile extreme.

Vremea caniculară poate afecta grav starea de sănătate și întregul echilibru al organismului. Temperaturile foarte ridicate pot declanșa stări de stres, astenie fizică și nervoasă, migrene, moleșeală, insomnii, surmenaj fizic și intelectual, deshidratare, oboseală generală, arsuri, erupții și incidență sporită a infecțiilor intestinale. Specialiștii ne sfătuiesc să ținem cont de câteva sfaturi pentru a trece cu bine de zilele caniculare.

Ministerul Sănătății a trimis, ieri, un comunicat de presă prin care a făcut câteva recomandări populației să asculte sfaturile medicilor și să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 și 18.00. Cei de la minister spun că pe timp de caniculă este indicat să bem între 1,5 și 2 litri de lichide în fiecare zi, fără să așteptăm să ni se facă sete.

"Este necesar să bem un pahar de apă, sau echivalentul acestuia, o dată la fiecare 15 - 20 de minute", se arată în comunicat.

În același timp, medicii ne recomandă să mâncăm în fiecare zi cât mai multe fructe și legume proaspete, cum ar fi pepenele galben sau roșu, prunele, castraveții și roșiile, deoarece acestea conțin o cantitate mare de apă. De asemenea, doctorii susțin că o doză de iaurt produce aceeași hidratare ca un pahar de apă.

Alcoolul și cafeina, de evitat pe timp de caniculă

Deja nu mai este niciun secret faptul că băuturile alcoolice, inclusiv berea sau vinul, trebuie ocolite atunci când temperaturile sunt foarte ridicate. Alcoolul favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. În plus, nu sunt indicate nici băuturile cu conținut ridicat de cafeină, precum cafeaua, ceaiul sau cola, dar nici sucurile răcoritoare carbogazoase și dulci, deoarece sunt diuretice. Reprezentanții Ministerului Sănătății ne mai recomandă ca pe parcursul zilei să facem dușuri călduțe, fără a ne șterge imediat de apă.

Și trecerile bruște de la temperatura caniculară de afară la camerele răcoroase în care funcționează aparatele de aer condiționat pot cauza afecțiuni. Din acest motiv, cei care au astfel de aparate trebuie să le regleze astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.

În cazul în care este absolut necesar să ieșim din casă la orele amiezii, trebuie să avem o ținută vestimentară adecvată, care să includă pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale și de culori deschise, informează autoritățile sanitare. Potrivit MS, ar trebui să evităm și activitățile în exterior care necesită un consum mare de energie, precum sportul sau grădinăritul.

Și nu în ultimul rând, trebuie să protejăm copiii, vârstnicii și persoanele cu dizabilități și să le oferim în mod regulat lichide. Cei de la minister ne mai sfătuiesc să păstram contactul permanent cu vecinii, rudele, cunoștințele care sunt în vârstă sau cu dizabilități și să ne interesăm în mod constant de starea lor de sănătate.

La Constanța, încă nu s-au semnalat probleme

În ciuda temperaturilor extrem de ridicate de zilele trecute, medicii de la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța au avut parte de zile liniștite la începutul acestei săptămâni.

"Deocamdată, nu avem probleme deosebite, iar în unitate nu s-au prezentat pacienți cu afecțiuni provocate de caniculă. Poate că oamenii au început să respecte mai mult sfaturile medicilor în caz de temperaturi extreme și asta nu poate decât să ne bucure", a declarat, ieri, dr. Rodica Tudoran, șeful Unității de Primiri Urgențe. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2078 secunde