Cum ne protejăm inima și creierul prin exerciții fizice

633
Cum ne protejăm inima și creierul prin exerciții fizice - exercitiiii-1331653517.jpg

Fie că este vorba despre o alergare ușoară, înot sau pur și simplu o plimbare mai lungă, efectuate în mod regulat, exercițiile fizice pot reduce riscul bolilor de inimă, dar și al accidentelor vasculare.

Temperaturile de afară au început să crească, soarele își face simțită prezența în fiecare zi și nu mai putem găsi nicio scuză pentru a evita mișcarea în aer liber. Plimbările și orice exerciții fizice efectuate în natură nu numai că ne vor face mai sănătoși, dar ne vor ajuta să scăpăm de stres și să fim mai bine dispuși.
Activitatea fizică are efecte pozitive asupra unora dintre cele mai importante organe ale corpului, inclusiv inima și creierul. Cu toate acestea, este important să știți că nu orice tip de exerciții fizice au efecte benefice pentru inimă, ne spune dr. Gheorghe Dumitru, medic primar în medicina sportivă.
"Pentru a obține efecte pozitive în ceea ce privește funcția inimii, dar și prevenirea bolilor cardiovasculare, sunt indicate exercițiile de rezistență care nu au o intensitate foarte mare, dar durează cel puțin 10 minute fără oprire", explică medicul specialist.
Cele mai bune exerciții pe care le-ați putea efectua sunt alergările, mersul pe bicicletă normală sau ergonomică și înotul. Durata activităților fizice depinde foarte mult și de vârsta fiecărei persoane în parte, ne mai spune dr. Dumitru.
"Efortul continuu trebuie să conducă la creșterea frecvenței cardia-ce între anumite limite care depind de vârsta individului. Există o diferență de valori între frecvențele cardiace ale unui copil și ale unui adult din timpul aceluiași tip de exercițiu", explică medicul.

Mișcarea fizică te poate scăpa de medicamente
Antrenamentele regulate fac ca inima să funcționeze mai bine, să fie mai puternică și să pompeze mai mult sânge în organism.
"Forța de contracție a mușchiului crește și împinge o cantitate mai mare de sânge. Astfel, viteza de contracție a inimii este mai crescută, iar frecvența cardiacă de repaus scade. De exemplu, un om neantrenat are o frecvență de 75 - 82 bătăi pe minut, în timp ce o persoană care se antrenează în mod regulat cel puțin o dată la 2 - 3 zile prezintă în jur de 60 de bătăi pe minut. În acest fel, inima este mai protejată", spune specialistul în medicina sportivă.
Pe de altă parte, crește și vascularizarea vaselor de sânge. "Vasele de sânge prin care se hrănește inima se lărgesc puțin și se îndesesc. Apar noi capilare, iar atunci aprovizionarea cu sânge a inimii este mai eficientă. În plus, o inimă antrenată reacționează mai bine la eforturi și la stresul psihic", adaugă dr. Dumitru.
Potrivit medicului constănțean, un alt efect al exercițiilor fizice asupra întregului aparat cardiovascular este scăderea tensiunii arteriale.
"Dacă o persoană are tensiunea la limită și începe să facă antrenamente cu regularitate timp de câteva luni, tensiunea va scădea, iar pacientul nu va mai avea nevoie nici de pastile", spune doctorul.
Activitatea fizică produce beneficii și pentru creier, deoarece eliberează endorfine, substanțe chimice care declanșează starea de bine a unei persoane. Pentru sănătatea creierului, sunt recomandate tot exercițiile de rezistență care au o durată mai mare și îmbunătățesc, astfel, aprovizionarea vaselor cu sânge.
"În cazul sistemului nervos, activitatea fizică regulată va reduce stresul și va spori senzațiile de veselie și relaxare. Jocurile precum voleiul, tenisul sau badmintonul au efecte pozitive pe latura psihologică", menționează dr. Gheorghe Dumitru.

O plimbare de o oră pe zi vă poate scăpa de Alzheimer
Studii recente au arătat că mersul pe jos ar putea preveni boala Alzheimer. Cercetătorii au studiat timp de zece ani mai mulți bătrâni în jurul vârstei de 70 de ani. În timp ce o parte din ei nu a făcut efort fizic în tot acest timp, cealaltă parte a parcurs pe jos cel puțin o milă în fiecare zi. După cei zece ani, cercetătorii au ajuns la concluzia că funcțiile cerebrale ale celor care au mers zilnic se mențineau mult mai bine decât în cazul persoanelor care nu au depus eforturi fizice.
"Cercetările sunt neconcludente deocamdată, dar specialiștii au constatat că mersul pe jos, în fiecare zi cel puțin o milă, reprezintă o modalitate de a preveni boala Alzheimer", a mai spus dr. Dumitru.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 14 Martie 2012
Stire din Sănătate : Tratează acneea cu remedii naturiste
Pagina a fost generata in 1.7568 secunde