Cum ne putem regla stilul de viață pentru a rămâne sănătoși

217
Cum ne putem regla stilul de viață pentru a rămâne sănătoși - cumnereglam-1343055005.jpg
Fumatul, consumul de alcool, sedentarismul, poluarea și razele ultraviolete ale soarelui sunt principalele motive pentru care ne îmbolnăvim. Și asta deoarece acești factori contribuie la dege-nerarea și moartea prematură a celulelor prin stres oxidativ. Dr. Ionica Ciortan, medic primar în medicina generală, pediatrie și medicina funcțională, ne spune ce reguli ar trebui să respectăm pentru a ne menține sănătoși. "Pentru a evita stresul oxidativ, trebuie să ne reglăm stilul de viață, modul de alimentație și să corectăm anumite obiceiuri sau dependențe nocive, să depistăm intoleranțele alimentare și să ne curățăm organismul", precizează dr. Ciortan.

În primul rând, medicul amin-tește cât de periculos este fumatul pentru sănătatea noastră.

"Ca dependență, fumatul este catalogat drept cel mai agresiv drog după morfină. Însă, consumul de tutun intoxică și omoară lent celulele instalând boli grave ireversibile, de la îmbătrânirea precoce a organismului până la bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) și cancerizări", explică medicul. Dr. Ciortan precizează că și consumul de alcool trebuie redus deoarece poate să creeze dependență și boli grave neurologice, hepatice sau digestive.

"Alcoolul este considerat aliment doar în cantități minime și ar trebui consumat numai după masă, de două sau trei ori pe săptămână", recomandă medicul specialist.

Dr. Ciortan ne mai sfătuiește să facem mișcare în fiecare zi, dar fără să exagerăm. "Efortul fizic excesiv creează radicali liberi și poate să producă dependență. Mergeți pe jos zilnic 30 de minute sau o oră fără să alergați și fără să vă opriți", este sfatul dr. Ionica Ciortan. Și nu în ultimul rând, medicul ne sfătuiește să ne protejăm întotdeauna pielea de razele ultraviolete și să evităm expunerea îndelungată la gazele de eșapament, detergent sau noxe. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6509 secunde