Cum pot scăpa gravidele de inesteticele varice

346
Cum pot scăpa gravidele de inesteticele varice - cumpotscapagravideledrralucapasa-1428336286.jpg

Articole de la același autor

Odată cu dezvoltarea unei sarcini, la nivelul organismului se produc o serie de modificări hormonale. Deși acestea sunt benefice dezvoltării fătului, ele produc și o serie de efecte negative. Printre acestea se numără și apariția unor vene dilatate la nivelul membrelor inferioare, ce pot conduce la apariția permanentă a varicelor sau a venectaziilor (vase sparte). 


Pe măsură ce sarcina evoluează, uterul gravidei exercită un efect de compresiune asupra venei cave inferioare. Se creează, astfel, o hipertensiune la nivelul venelor membrelor inferioare, ceea ce favorizează apariția varicelor. 


Terapia varicelor în cazul unei gravide se impune doar dacă boala pune în pericol sarcina sau starea de sănătate a viitoarei mămici. "Gravida primește tratament împotriva insuficienței venoase cronice indiferent de stadiul bolii, însă numai în situația în care este un pericol pentru sarcină. În absența factorilor de risc, boala venoasă la gravide se temporizează ca și tratament. Sarcina predispune către apariția de vene dilatate, ca și de hemoroizi, prin presiunea abdo-minală crescută, iar pe de altă parte, gravidele observă apariția de venectazii (vase sparte), cauzate nu atât de surplusul de greutate, cât de dezechilibrul hormonal specific sarcinii. În ambele situații, este bine ca gravida să se prezinte la medic pentru evaluare", a precizat dr. Raluca Melihov, medic specialist chirurgie generală în cadrul Clinicii Varicoline Constanța. 


Factorii de risc, un semnal de alarmă 
Deși, în timpul sarcinii, boala se poate manifesta foarte agresiv, pacientele pot observa o ameliorare a vaselor sparte imediat după naștere. Acest lucru este posibil datorită revenirii la configurația hormonală normală. "Este de preferat ca pacientele să fie consultate înainte de a planifica o sarcină, asta în cazul în care prezintă factori de risc cardiaci sau infecțioși sau dacă sunt fumătoare ori suferă de obezitate. Pe de altă parte, în Clinica Varicoline, optăm pentru examen clinic și eco doplerr obligatoriu la toate gravidele pentru a aprecia factorii de risc. Tratamentul efectiv al gravidei în absența acestora este amânat până după momentul nașterii. Scleroterapia nu are contraindicații absolute la gravide, dar este de dorit să se amâne și aceasta după naștere, imaginea corectă a stadiului bolii fiind mult mai clară atunci. Totodată, eficiența tratamentului crește odată cu pierderea în greutate și revenirea la configurația hormonală normală. Gravida nu se tratează decât în momentul în care boala îi pune în pericol fie sarcina, fie travaliul", a mai precizat medicul. Stadiul de complicație se referă la trombozele venoase care pot să apară oricând. Este bine ca femeile care plănuiesc să rămână gravide și au o astfel de afecțiune să vină la un control. 


Cum trecem peste teama de chirurg 
Medicul susține că incidența bolii a crescut foarte mult în ultima vreme și că afectează foarte mulți tineri. Principalele motive sunt ortostatismul prelungit și obezitatea. "Incidența este destul de mare și crescândă. Dacă, până acum, boala apărea în principal din cauza obezității, acum apare din cauza faptului că pacienții, în majoritate tineri, stau foarte mult pe scaun, la birou și nu au activitate fizică. Din păcate, aceștia vin într-un stadiu de boală mult mai avansat decât pacienții vârstnici, a căror cauză principală de apariție a bolii este moștenirea genetică a fragilității vaselor de sânge.Important este ca pacientul să vină cu încredere la medic, indiferent de stadiul bolii. Noi îi vom acorda toate informațiile legate de stadiul bolii și de variantele de tratament, iar el va putea lua cea mai bună decizie. În orice caz, pacienții trebuie să știe că tratamentul chirurgical nu implică restricții foarte mari dacă boala nu este foarte avansată", a completat medicul. 


Pentru programări și informații suplimentare, aveți la dispoziție numerele de telefon 0726.67.67.50 și 0241.54.84.63. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6015 secunde