Cum putem scăpa de chinuitoarele dureri de coloană

1028
Cum putem scăpa de chinuitoarele dureri de coloană - fond-1361197958.jpg
Durerile de spate pot părea pentru mulți un subiect de importanță mică, dar celor care suferă nu li se pare deloc așa. În cazuri extreme pot apărea dureri chinuitoare și impotență funcțională severă, suferinzii nemaiputând merge sau desfășura activitățile zilnice, spun specialiștii. Stilul de viață al multora dintre noi nu este de natură să mențină o bună mobilitate articulară și un tonus muscular puternic, motiv pentru care adoptarea unui program de exerciții terapeutice este esențial.

Dezechilibrele musculare - cauze ale durerilor de coloană vertebrală

Coloana vertebrală, din cauza construcției specifice, are un rol foarte important în mișcările corpului, are funcții statice, dina-mice, dar și funcție de apărare a măduvei spinării.

Descreșterea masei musculare apare la om începând de la vârsta adultă, mai precis începând cu 25 de ani. Aproximativ 10% din masa musculară se pierde între 25 și 50 de ani, vârstă după care procesul de atrofie musculară se accelerează, încât de la 50 la 80 de ani se mai pierde 40% din masa musculară avută la 25 de ani.

"Această topire musculară se explică în principal prin pierderea de fibre musculare de tip II, iar factorul cauzal este reprezentat de un proces de denervare, coroborat cu incapacitatea de reinervare a acestui tip de fibre. Ca și în cazul altor tipuri de dureri, durerile de coloană reprezintă simptome și nu boli. Majoritatea cazurilor de dure-re sunt localizate în regiunea lombo-sacrală (62%) și cervicală (34%).

La pacienții cu dureri de spate, diagnosticul doctorului este cel mai important criteriu al unui program de recondiționare al musculaturii coloanei vertebrale", explică Daniela Buta, specialist coordonator la Centrul Sport Forum David Academy din Constanța.

Fără tratament poate apărea invaliditatea permanentă

Flexibilitatea coloanei și forța mușchilor care o susțin sunt factori importanți, fără de care coloana își pierde din capacitatea de absorbție a șocurilor și devine mai vulnerabilă la leziuni. Articulațiile trebuie folosite pentru a se menține mobile, după cum și mușchii - atât cei abdominali, cât și cei ai spatelui, trebuie folosiți pentru a-i menține puternici.

Durerea va determina evitarea activității fizice conducând astfel la diminuarea forței și a coordonării mușchilor coloanei vertebrale având ca rezultat afectarea integrității țesutului structural al spatelui.

Se produce astfel un ciclu vicios care duce la mai multe dureri și la pierderea funcționalității coloanei vertebrale, ducând chiar până la efecte psihologice. În cazul în care se ajunge la acest stadiu, metodele tradiționale de tratament devin inutile și odată cu trecerea timpului, crește în mod semnificativ posibilitatea de invaliditate permanentă.


Mișcarea ca tratament

Kinetoterapia poate fi soluția de tratament pentru articulațiile dureroase.

Când apare durerea și pierderea coordonării este dificil să se execute exerciții fizice într-o manieră controlată. Din acest motiv sunt necesare dispozitive speciale pentru izolarea zonei afectate și pentru a oferi un control total asupra mișcării.

"Conceptul DAVID SPINE propune o metodă științifică, având la bază un suport de aparate pentru analiză și îmbunătățirea condițiilor funcționale ale coloanei vertebrale. Acest suport de aparate de ultimă generație (FUTURE LINE) este recunoscut și folosit în toată lumea. Această aparatură permite evaluarea foarte amănunțită a pacientului, în ce privește mobilitatea și forța musculară la nivelul segmentelor coloanei vertebrale (cervical, dorsal, lombar). Datele obținute la aceste testări inițiale sunt apoi introduse într-un program special conceput, elaborându-se două concluzii: un diagnostic foarte amănunțit al situației de moment, al pacientului și un program strict individualizat de recuperare", completează Daniela Buta. În 2007, conceptul DAVID SPINE, a obținut primul loc în Europa, pentru dispozitivele de prevenție și recuperare prin mișcare. Mai multe informații despre programul de recuperare puteți afla și pe site-ul www.sport-forum.ro.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.364 secunde