Fumatul și anticoncepționalele, factori de risc în bolile pulmonare și cardiace

154
Fumatul și anticoncepționalele, factori de risc în bolile pulmonare și cardiace - fumatsianticonceptionale-1361198171.jpg
Este bine de știut că există un risc mare de boli pulmonare și cardiace la femeile tinere fumătoare care iau și anticoncepționale. Odată format un tromb se poate desprinde și pleca către circulația pulmonară și în funcție de cât este de mare poate determina consecințe variabile asupra funcționării normale a circulației pulmonare, determinând simptomele și semne caracteristice la un pacient. 

"Simptomele sunt dependente de mărimea trombemboliei, dar și de starea cardiopulmonară dinainte de accident. 

Cele mai importante simptome în trombembolismul pulmonar sunt dispneea (senzația lipsei de aer) apărută brusc, junghiul toracic, adică durerea în piept, apărută subit, creșterea frecvenței respiratorii și a frecvenței cardiace, tuse cu expectorație cu sânge, scăderea tensiunii arteriale, agitație mare. Tabloul clinic este variabil, în funcție de mărimea embolului, de la simptome foarte ușoare până la șoc cardiogen și moarte subită", explică dr. Elena Danteș, medic primar pneumolog-bronholog în cadrul Spitalului Clinic de Pneumologie Constanța. 

Iar efectele negative nu se opresc aici. De pildă, "fumatul poate avea efecte și asupra vieții sexuale a bărbaților, provocând scăderea libidoului și a potenței, iar în cazul femeilor la care interacționează și cu pilula contraceptivă, pot apărea amenoree secundară, infertilitate sau instalarea precoce a menopauzei, ca să nu mai vorbim de scăderea capacității respiratorii, infarctul miocardic sau cancerul pulmonar" , explică dr. Loti Popescu, master european promovarea sănătății și educație pentru sănătate, coordonator DSPJ Constanța. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.48 secunde