Cum puteți să depistați și să tratați apneea în somn

1092
Sforăiți, vă simțiți obosit sau somnolent în timpul zilei, nu întârziați să solicitați un consult medicului de familie. Este posibil să suferiți de apnee obstructivă în somn, o boală gravă, dar simplu de tratat.

Persoanele cele mai predispuse la această boală sunt pacienții cardiaci, diabeticii, cei care au boli obstructive pulmonare sau oamenii care prezintă creșteri ale cir-cumferinței taliei și gâtului, însoțite de sforăit. Totuși, mai mult de un sfert dintre persoanele cu greutate normală suferă și ele de această afecțiune.

Apneea obstructivă în somn este asociată cu simptome pe termen scurt. Pe timpul nopții, puteți avea sforăit persistent zgomotos, adevă-rate pauze de respirație, senzație de gâfâială sau sufocare, somn neodih-nitor și vizite frecvente la baie. Pe timpul zilei, pot apărea dureri de cap matinale, somnolență, capacitate redusă de concentrare, iritabilitate sau se poate întâmpla chiar să adormiți la activități de rutină.

Oboseală, diabet și impotență

"Pe lângă aceste simptome, pa-cienții mai pot prezenta tulburări de memorie și concentrare, oboseală, reducerea vigilenței, diabet zaharat, obezitate, hipertensiune arterială, impotență și tulburări ale libidoului, depresie. Consecințele bolii se re-flectă asupra aparatului cardiovascular conducând la hipertensiune arterială, angină pectorală, infarct de miocard, aritmii, insuficiență car-diacă, accidente vasculare cerebrale, dar și asupra aparatului respirator conducând la insuficiență respiratorie cronică, hipertensiune arterială pulmonară, sistemului endocrin putând determina creșterea diurezei și natriurezei nocturne", explică dr. Elena Danteș, director medical la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Palazu Mare din Constanța.

Medicii de familie, puși în gardă

Pentru a atrage atenția asupra acestei afecțiuni grave, Societatea Română de Somnologie, în cola-borare cu Spitalul Clinic de Pneumo-ftiziologie Palazu Mare și Spitalul Clinic Județean de Urgență Con-stanța, au organizat ieri, la Con-stanța, un simpozion ce a reunit specialiști din întreaga țară, dar și numeroși medici de familie din județul nostru.

"Sindromul de apnee în somn este o boală complexă ce necesită abordare transdisciplinară. Diagnos-ticul pleacă de la medicul de familie, pentru ca apoi medicul specialist să-l confirme. Pacientul trebuie sfătuit, convins și ajutat să urmeze tratamentul", precizează dr. Doina Ecaterina Tofolean, de la Spita- lul Clinic Județean de Urgență din Constanța.

Potrivit dr. Gheorghe Comșa, medic specialist ORL, rolul me-dicilor de familie este foarte important în depistarea, dar și tratarea apneei de somn.

"De la medicii de familie începe ideea de investigație și tot la ei se sfârșește tratamentul. Medicul orelist este cel care caută afec-țiunile ce ar putea favoriza apariția apneei și poate corecta chirurgical anumite malformații care o cau-zează", adaugă dr. Comșa.

Unde poate fi tratată

În județul Constanța există, în prezent, mai multe laboratoare unde se poate face tratamentul acestei afecțiuni. Cel mai important este la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Palazu Mare, dotat cu poligraf și polisomnograf. Un poligraf se găsește și la Spitalul Județean Constanța, iar alte trei sunt în cabinetul Verasante - dr. Eniko Vera Pall, în Centrul Medical Visa Med - dr. Doina Pîrîu și în Centrul Medical MedStar 2000 - dr. Mihaela Trenchea.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.234 secunde