Igiena corectă a urechii pe timpul verii

1263
Igiena corectă a urechii pe timpul verii - 69c1d2e4daa3ce481e0f482deaa6e754.jpg
Vara, afecțiunile ORL cauzate de apa mării, de apa din ștranduri sau de igiena incorectă a urechilor sunt frecvente. Senzațiile de mâncărime, umflături roșiatice în urechi ori scăderea auzului sunt principalele simptome ale otitelor sau ale micozelor.

Apa din piscină sau din mare favorizează apariția micozelor, iar pacienții care se prezintă la medicul ORL-ist acuză dureri la nivelul urechilor, senzații de mâncărime și înfundare a urechilor, precum și umflături. Mediul cald și umed favorizează apariția ciupercilor în urechi, de aceea dr. Elena Ligia Jacotă, medic primar ORL la Policlinica Port, atrage atenția: "De la ștranduri și de la mare, turiștii pot face otite sau pot lua diferite ciuperci. Pentru a preîntâmpina instalarea afecțiunilor, recomand persoanelor aflate pe litoral să nu stea în curent și să evite folosirea aerului condiționat. Dacă intrați în mare sau piscină, feriți-vă de pătrunderea apei în urechi".
Specialistul recomandă turiștilor să folosească dopurile de urechi sau a căștilor de protecție atunci când intră în apă. Dopurile de urechi se găsesc în farmacii, sunt confecționate dintr-un material maleabil, care nu afectează canalul auditiv și vă feresc de multe pericole.
Canalul auditiv mai poate deveni vulnerabil și în fața bețișoarelor de urechi, care pot provoca leziuni mici, a căștilor cu care asculți muzică sau a unghiilor cu care te scarpini în urechi.

Renunță la bețișoarele de urechi!
Pentru a evita afecțiunile ORL, specialistul recomandă respectarea măsurilor de igienă. Principala grijă în legătură cu igiena urechii este cerumenul, secreție gălbuie și grasă compusă din colesterol, trigliceride și acizi. Cerumenul este produs de glande mici, situate în peretele canalului auditiv și, ca orice secreție, are rolul de a curăța. Particulele mici de praf sau alte substanțe nocive, care pătrund în canalul auditiv, sunt prinse în cerumen, înainte să poată ajunge la urechea mijlocie și internă. Mușchii canalului auricular împing cerumenul în afară și, odată cu el, substanțele nocive.
Deși neplăcut văzului, cerumenul este indispensabil pentru sănătatea urechii, căci în lipsa lui particulele de praf s-ar depune direct pe timpan. Fără o igienă corectă, cerumenul se întărește, formând dopul de ceară care slăbește auzul, de aceea este recomandat să-ți cureți urechile zilnic.
"Nu folosi bețișoarele de urechi din comerț pentru a scoate ceara. Ele sunt făcute pentru a curăța pavilionul urechii și pliurile sale, nu canalul auditiv", a explicat dr. Jacotă. Pe lângă faptul că-ți poți răni timpanul, o cantitate mare din cerumen este împinsă înăuntru, împreună cu murdăria și praful acumulat. Un alt risc este ca bumbacul din vârful bețișoarelor, care nu este steril, să se desprindă și să rămână în ureche.
Pentru o igienă corectă a urechii, nu trebuie să introduci nimic pe canalul auditiv - bețișoare, unghii sau agrafe. Spală pavilionul urechii cu apă și săpun și șterge-l cu un prosop. Curăță și intrarea în canalul auditiv, dar cu buricul degetului, nu cu unghia.
Dacă te afli la mare și ți-a intrat apă în ureche, lasă capul într-o parte pentru a lăsa apa să se scurgă.
În farmacii se găsesc spray-uri speciale pentru curățarea urechii, care conțin substanțe ce dizolvă ușor cerumenul și îl scot afară.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 16 Iulie 2009
Stire din Sănătate : Vara, sezonul enterocolitelor
Pagina a fost generata in 0.3249 secunde