Persoanele care călătoresc, predispuse bolii diareice acute

701
Persoanele care călătoresc, predispuse bolii diareice acute - 7f725650f4fdec0cc8d4099bb7c8b9d4.jpg
Vara, riscul de a contacta boala diareică acută este ridicat. Lipsa regulilor de igienă, consumarea de alimente care se alterează ușor în sezonul cald, precum și călătoriile favorizează apariția simptomelor. Dacă aveți cinci scaune pe zi, dureri abdominale, grețuri sau vărsături trebuie să consultați un specialist.

Infecția intestinală reprezintă una din marile probleme de sănătate în sezonul cald, cea mai răspândită fiind boala diareică acută. Afecțiunea este dată de o mare diversitate de germeni - bacterii, virusuri, protozoare, fungi, care dau simptome precum scaune apoase frecvente, uneori cu sângerări, deshidratare în grade variate, reprezentând urgența principală în asemenea situații, vărsături, febră sau frisoane, grețuri, dureri abdominale.

Turiștii, principala victimă a afecțiunii
"Infecțiile tractului digestiv acționează asupra în funcție de infecțiozitatea agenților respectivi, dar și de particularitățile organismului afectat: vârstă, stare de nutriție, de reactivitate. Agenții infecțioși și toxinele acționează atât local, cât și general, prin producerea de dezechilibre hidroelectrolitice, circulatorii și nervoase, cum ar fi șocul infecțios, starea de toxemie", ne-a explicat dr. Loti Popescu, șefa Biroului de Promovare a Sănătății din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Constanța.
Afecțiunea este răspândită de turiști, tot ei fiind predispuși îmbolnăvirii. Specialiștii atrag atenția persoanelor care călătoresc să urmărească condițiile de igienă din unitățile de cazare și din restaurante sau alimentare, pentru că boala diareică acută este principala afecțiune pentru care turiștii ajung la spital vara.

Igiena personală, principala măsură de prevenire
Profilaxia bolii diareice necesită o serie de măsuri de prevenire și de supraveghere a infecțiilor intestinale. Igiena personală este foarte importantă, de aceea dr. Loti Popescu recomandă: r spălați-vă pe mâini ori de câte ori este cazul, înainte și după masă, după folosirea toaletei, la venirea acasă; r spălați sub jet puternic de apă fructele și legumele; r consumați apa doar din surse sigure, autorizate și aveți grijă să nu înghițiți apă din mare, din lacuri sau din piscine; r verificați termenul de garanție și dacă alimentele pe care le cumpărați sunt ținute la rece; r evitați consumul de conserve în sezonul cald; r nu consumați băuturi neîmbuteliate și nici înghețată topită; r renunțați, pe timpul verii, la alimentele care se alterează repede: frișcă, maioneze, creme; r dacă lucrați în sectorul alimentar, infantil sau la instalațiile centrale de apă faceți examene bacteriologice.

Patru-șase scaune pe zi, semnal de alarmă
La primele semne de boală mergeți la medic pentru un consult și tratament adecvat și nu luați antibiotice din proprie inițiativă, fără prescripție medicală. Când numărul de scaune este mai mare de patru-șase pe zi, trebuie să vă prezentați de urgență la medic. "Părinții trebuie să-și supravegheze copiii și să-i deprindă cu regulile elementare de igienă personală și colectivă", a punctat medicul.
Șefa Biroului de Promovare a Sănătății din cadrul DSP Constanța a atras atenția că nu există vaccin pentru protecția masei receptive și deci pentru limitarea infecției, prevenirea fiind singurul mijloc de protecție împotriva infecțiilor și a bolii diareice acute.
Medicii recomandă celor care suferă de boala diareică acută să bea foarte multă apă, doi-trei litri pe zi, să țină regim alimentar și să aibă o igienă personală adecvată.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 12 Iunie 2009
Stire din Sănătate : Flotările fac sânii frumoși
Pagina a fost generata in 1.9961 secunde