Cum recunoaștem simptomele "pietrelor la rinichi"

792
2
Cum recunoaștem simptomele

Articole de la același autor

Confundate adesea cu durerile de coloană sau chiar cu cele menstruale, durerile provocate de migrarea unui calcul din rinichi în vezica urinară se numără printre cele mai virulente și pot pune în pericol integritatea aparatului urinar. Această afecțiune este cunoscută sub denumirea de colică nefritică și reprezintă, de cele mai multe ori, o urgență medicală.

Dureri puternice în zona lombară, însoțite de greață și vărsături, febră mare și imposibilitatea de a urina. Acesta este tabloul uneia dintre cele mai grave afecțiuni ale rinichilor care poate pune în pericol viața pacientului.

"Colica renală, o durere cu o intensitate variabilă, de la o jenă pulsatilă până la o durere insuportabilă, o durere comparabilă cu cea din pancreatita acută, este declanșată de migrarea unui calcul renal.

Calculii renali sunt niște «pietricele» compuse din săruri minerale calcice, descoperite de cele mai multe ori întâmplător, la o ecografie de rutină sau în cazul unei crize dureroase când încearcă să fie eliminate de organism pe cale naturală.

Calculii renali sunt nedureroși până ajung la dimensiuni mai mari sau prezintă asperități și provoacă sângerare în timpul urinării, adică hematurie. Când acestea se blochează în uretră, provoacă dureri violente, cunoscute sub numele de colică nefritică", a explicat dr. Azis Olgun, medic specialist urolog.

"Pietrele" nu se elimină cu medicamente

Deși durerea poate să dispară la câteva ore după ce bolnavul a luat medicamente antiinflamatoare sau analgezice, nu înseamnă că problema este rezolvată. Medicul spune că mai ales în cazul unor "pietre" care tranzitează calea urinară, trebuie impus un tratament specific, pentru că acestea nu sunt eliminate prin medicamente.

"O colică nefritică este o urgență medicală. Intensă, aproape insuportabilă, paralizantă, durerea își are punctul de pornire în zona unuia dintre rinichi, iradiază în abdomenul inferior, spre organele genitale externe. Nicio poziție a corpului nu ajută la calmare.

Este momentul în care calea urinară este blocată de un obstacol, cele mai frecvente cazuri în situația unui calcul urinar. Este foarte important ca pacientul să se prezinte în acel moment la medic și de cele mai multe ori o face pentru că simptomatologia nu cedează la tratamentele uzuale.

Când dimensiunea calculului este mică (până în cinci milimetri) și dacă este situat în proximitatea vezicii urinare, este eliminat pe cale naturală. Dacă depășește aceste dimensiuni, se impune tratamentul chirurgical, deoarece pacientul este în pericol", a mai precizat medicul.

Hidratarea previne problemele

Cel mai important aspect al prevenției acestei afecțiuni este menținerea unui aport hidric ridicat, spune medicul. Frecvența recidivelor este de 50-70%, de aceea este necesar ca pacienții să aibă în vedere câteva măsuri de prevenire a eventualelor noi crize: o dietă săracă în proteine animale, hipoproteică și să reducă, pe cât posibil, alimente ce conțin calciu pentru a evita formarea de noi calculi. 

Comentează știrea

R.S
18 mai 2015
Proiect Global

Descopera unul dintre cele mai bune modele de lucru! Acest anunt este pentru tine, doar daca te intereseaza un program cat se poate de flexibil, adica sa poti lucra de acasa (sau de oriunde doresti), cel mult 3-4 ore pe zi! Este vorba despre o oferta de lucru unica in momentul acesta in Romania. Oferta consta intr-un proiect care se afla acum in plina dezvoltare si care iti poate oferi OPORTUNITATEA de a caștiga (inca) o sursa de venit, care sa-ti asigure un trai cel puțin decent! Mai trebuie mentionat ca aceasta oferta va fi expusa pe o perioada foarte scurta de timp! De aceea, pentru acest proiect este nevoie de oameni hotarati, serioși si ambitiosi, care vor totodata sa devina INDEPENDENTI si LIBERI FINANCIAR! Cerinte necesare: 1. Sa detii un PC sau un laptop cu o conexiune la internet 2. Sa ai cunostiinte minime de operare a calculatorului si de navigare pe internet 3. Sa te inarmezi cu RABDARE si SERIOZITATE Studiile superioare si experienta de munca - NU SUNT NECESARE! Oferim pregatire si suport, până în punctul in care vei reusi sa te descurci pe cont propriu in aceasta activitate profesionala. Mai întai vei fi instruit, iar apoi vei putea incepe sa lucrezi, alături de noi ca si colaborator. PROGRAM: part-time sau full-time Acest proiect se desfasoara exclusiv online si momentan se afla la nivel național in prima faza. Intr-un timp foarte scurt, va trece în faza a doua, cand se va extinde la nivel global. Acest lucru va reprezenta un mare avantaj pentru cel care alege ACUM sa ia aceasta oferta in serios, fara ezitare! Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Vei primi mai multe detalii despre această oferta, după ce trimiti un mesaj cu subiectul "VREAU DETALII" si cu un C.V. atasat la această adresă: [email protected]

Andrei
18 mai 2015
Munceste de acasa!

CASTIGURI ONLINE PE CALCULATOR! Cautam operator PC pentru publicare anunturi - activitate acasa, -asistenta online, -prelucrarea datelor, -promovare. Cerinte: -operare PC, -navigare pagini web, -pachet MS office. Contract legal oferit din start! Se lucreaza part-time/full-time acasa. Detalii la adresa de mail [email protected]

Articole pe aceeași temă

Vineri, 20 Februarie 2015
Stire din Sănătate : Când este necesar controlul urologic
Pagina a fost generata in 1.1664 secunde