Cum se poate preveni cancerul de col uterin încă din copilărie

558
1
Cum se poate preveni cancerul de col uterin încă din copilărie - programdevaccinaregratuita-1347652592.jpg

Articole recomandate

Deși vaccinarea gratuită împotriva papiloma virusului uman, responsabil cu producerea cancerului de col uterin, a început deja în 19 din cele 29 state europene, printre care se numără și România, rata de vaccinare rămâne una scăzută, între 17 și 84 %. De altfel, țările în care au fost înregistrate cele mai multe vaccinări sunt Marea Britanie și Portugalia, care în 2010 au atins un procent de 80%.


Costul ridicat al vaccinării și faptul că o doză completă se face pe parcursul a șase luni, vine ca o explicație a întârzierii acestui proiect. Asta și în condițiile în care fiecare țară asigură vaccinarea gratuit. De aceea, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a readus în vederea tuturor statelor implicate necesitatea aplicării acestui program. Tot cu această ocazie, instituția explică eficacitatea demonstrată a vaccinului împotriva tipurilor de cancer de col uterin.

Vaccinarea este recomandată tinerelor cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani. Targetarea acestor vârste a fost făcută după ce studiile au arătat că vaccinul este eficient înainte de începerea vieții sexuale a tinerelor. Pentru a bene-ficia însă de acest antidot împotriva cancerului, ele au nevoie de acordul părinților și de îndru-marea cadrelor medicale.

Vaccinul a fost evaluat și pentru vaccinarea băieților

Deși testele clinice realizate pentru a vedea efectele pe care vaccinul le poate avea și asupra băieților au demonstrat eficiența acestuia, forurile europene recomandă în continuare investirea banilor publici în vaccinarea fetelor.

Soluția pentru scăderea costurilor va putea fi pusă însă în discuție după ce ultimele cercetări au arătat că nu există o diferență majoră între administrarea unei singure doze de vaccin în comparație cu trei doze stabilite inițial, deși datele se bazează doar pe studiile clinice care nu sunt finalizate.

În Europa au fost aprobate două vaccinuri împotriva papilomavirsulului uman, sau HPV cum mai este denumit: vaccinul tetravalent Silgard și vaccinul bivalent Cervarix. Ambele protejează împotriva virusului HPV care este responsabil pentru 73% din cazurile de cancer înregistrate în Europa în ultimii ani.

Cancerul de col uterin este al doilea cel mai răspândit tip de cancer după cel mamar, în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 14 și 44 ani în Uniunea Europeană. În fiecare an sunt diagnosticate 33.000 de cazuri noi de cancer de col uterin în UE și sunt înregistrate 15.000 de decese din această cauză.
Adriana NĂSTASE


Comentează știrea

admirator
15 septembrie 2012
draga adriana,

este imbucurator faptul ca vorbesti populatiei despre binefacerile vacinurilor. In cazul de fata, insa, vorbim de faimosul "Gardasil". Un vaccin care a facut numeroase victime. Femei moarte sau ajunse "legume". De ce nu spui un cuvint despre asa ceva? Apoi, acest vaccin te apara de un singur virus care este banuit ca ar provoca cencerul de col. Dar sunt multe tipuri de virusuri care fac acelasi lucru. Vaccinul nu te protejeaza total. Apoi, trebuie facut rapelul periodic. Toata viata. Deci, devii dependenta de el. Organismul nu mai poate sa se apere. Pe linga faptul ca nu se stie la ce distanta in timp trebuie facut rapelul. Ciudat articol, tinind cont de campania anti-Gardasil (eficienta) a ziarului asta. Ceva bani? Ziarul sau tu? Vaccinarea e buna, dar vaccinul asta are o faima sinistra. In ce priveste vaccinurile europene de care vorbesti, spune de cat rtimp se aplica si care e rata accidentelor. Apoi, lauda-l! Zona e minata, de multa vreme. Este mai bine ca tinerele sa fie invatate sa nu faca sex cu multi parteneri. (Nici simultan, nici pe rand.) sa se fixeze la un singur partener toata viata si riscul infestarii cu HPV va scade cu pasi gigantici.

Articole pe aceeași temă

Vineri, 14 Septembrie 2012
Stire din Sănătate : Cinci teste care îți pot salva viața
Sâmbătă, 15 Septembrie 2012
Stire din Monden : Mădălin Voicu, tată pentru a cincea oară
Sâmbătă, 15 Septembrie 2012
Stire din Diverse : Ce medicamente sunt interzise la copiii mici
Pagina a fost generata in 3.0483 secunde