Cum se poate transforma Spitalul Județean Constanța în centru regional de urgență

585
1
Cum se poate transforma Spitalul Județean Constanța în centru regional de urgență - spital2-1352308152.jpg
Spitalul Județean Constanța ar putea deveni centru regional de urgență. Ministerul Sănătății a propus un proiect prin care în șapte județe din țară să fie înființate astfel de unități, cu toate specialitățile chirurgicale și medicale. Măsura implică o foarte mare responsabilitate pentru conducerea spitalului de la Constan-ța, dar și investiții și dotări noi.


"Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța a ajuns la gradul întâi de competențe, ca și cel de la Târgu Mureș. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără funcționarea secției de Chirurgie cardiovasculară și angio-grafie. În următorii doi ani, spitalul va fi dotat cu echipamentele necesare care să asigure că orice pacient cu politraume, accidente, arsuri grave să poată fi tratate ca în orice țară din Europa", a declarat managerul unității, dr. Dan Căpățână.

În perioada următoare, conducerea spitalului va evalua dotările și va face o listă cu echipamentele care sunt absolut necesare pentru a păstra acest nivel de competență.

"Din păcate, nu avem un compartiment de arși așa cum ar trebui să aibă un spital de urgență. Consiliul Județean Constanța intenționează, în 2013, să facă unele investiții în acest sens. Dacă ne va da ministerul banii pentru acest departament, banii de la autoritățile locale vor fi redirecționați către alte zone din spital", a mai explicat managerul.

Potrivit acestuia, unitatea constănțeană duce lipsă de anumite echi-pamente, dar și de o secție de cardiologie pediatrică. 


E nevoie
 de echipamente noi

"Avem sală de politraumatici așa cum se prevede în legislație, dar rămâne de văzut ce specialități vor mai apărea în 2006. În discuțiile purtate cu reprezentanții Ministerului Sănătății, am fost informați că toate echipamentele vor fi achiziționate la nivel central, pentru dotarea unitară a tuturor celor șapte centre regionale. Noi mai avem nevoie de aparate de radiologie mobile, echipamente pentru încălzirea pacienților, echipamente pentru încălzirea fluidelor și aparatură pentru sălile de operații", a completat Dan Căpățână.

În perioada următoare, se va achiziționa și un elicopter SMURD care va sta în permanență în Constanța, la dispoziția echipelor de intervenție, 24 de ore din 24, pentru urgențele grave și cu acces dificil.

Personal sanitar motivat!

În ce privește personalul sanitar, managerul spune că se descurcă cu cel pe care îl are, cu condiția să nu mai plece și aceștia.

"Pentru a menține astfel de competențe la un nivel foarte ridicat, trebuie să păstrăm medicii și dacă nu vor fi cointeresați din punct de vedere financiar, ei vor pleca. Sper ca noua lege a Sănătății să conțină prevederi privind salarii diferențiate, în funcție de calitatea actului medical", a mai spus managerul spitalului constănțean.

Dincolo de dotări înalte și salarii mari pentru medici, problema Spitalului Județean de Urgență Constanța rămâne în continuare credibilitatea în rândul cetățenilor și imaginea proastă pe care și-au făcut-o asistentele și medicii acuzați, nu de puține ori, că nu își fac treaba decât stimulați financiar de către pacient sau rudele acestuia. Sunt binecunoscute situațiile în care pacienții sunt ignorați, lăsați să aștepte cu orele, luați peste picior și tratați necorespunzător de către personalul medical din cadrul Urgenței, dar și de pe secții. Poate de aici ar trebui să înceapă transformarea unității de la malul mării în centru regional de urgență, cu pretenții de instituție sanitară de nivel european. 


Comentează știrea

dana
8 noiembrie 2012
frumos.

buna am si eu ceva sa spun.renovati faceti tot felu de modificari dar va rog din suflet schimbati personalu de la urgenta ca nusi merita locu.nu toti dar cred ca din cati sunt numai 2 merita sa fie acolo pentru ca acei doctori doi la numar pur si siplu au vazut cum arat si ca aveam 5 lei sai dau stiti ce miau spus tinei ca stim noi dela cine primim .

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3358 secunde