Cum se tratează "traumatismele" oftalmologice

210
Cum se tratează

Articole de la același autor

Iritațiile ochiului cauzate de contactul cu diferite substanțe nu cauzează afecțiuni grave ale ochiului decât în cazuri rare. Recuperarea în urma arsurilor chimice cu substanțe acide diferă în funcție de adâncimea rănii la nivelul ochiului. În oricare dintre cazuri, pacientul trebuie să își clătească bine ochiul afectat cu apă călduță și să meargă cât mai curând la medicul oftalmolog.

Fie că se întâmplă acasă, fie că se întâmplă la locul de muncă, "accidentele" care provoacă leziuni la nivelul ochilor trebuie tratate în cel mai scurt timp. Desigur, tratamentul depinde de substanța care a lezat ochii, dar și de partea afectată.

"Există o serie de substanțe sau obiecte care pot produce leziuni oculare cu rata de vindecare de 100%, dar și cele care duc la pierderea definitivă a vederii, cum sunt perforațiile sau arsurile.

În prima categorie intră, de obicei, particulele de praf sau corpii străini, ce pot fi înlăturate prin simpla clătire a ochilor și care nu produc leziuni la nivel ocular.

În altă categorie intră substanțele chimice, înălbitori sau detergenți, caz în care, pacientul trebuie să se prezinte de urgență la medic. Înainte de a ajunge la consult, acesta își poate clăti ochii cu apă din abundență sau ser fiziologic, pentru a reduce iritația", explică dr. Eliza Avram, medic primar oftalmolog.

Cum se manifestă traumatismele oculare

Simptomele care apar imediat după contactul cu substanța chimică sau "corpul străin" sunt: durere, iritația ochiului, lacrimare, roșeață, neputința de a ține ochiul deschis, senzație de "nisip în ochi", inflamarea pleoapei, încețoșarea vederii, datorată durerii sau lăcrimării ochiului.

"Deoarece ochiul are o patologie aparte și complicațiile pot să apară și să evolueze foarte rapid, uneori cu consecințe foarte grave, se recomandă ca pacientul să se adreseze medicului specialist.

Examinarea oftalmologică se poate efectua cu un dispozitiv special, asemenea unui microscop, care ajută medicul să exploreze plaga sau arsura, sau fluoresceina, o substanță utilizată pentru detectarea defectelor de cornee", mai spune medicul.

Apa, cel mai bun remediu

Deși medicul recomandă tratamentul specific fiecărei leziuni în parte, acesta sfătuiește pacienții să spele ochiul afectat cel puțin 30 de minute la jet puternic de apă, înainte de prezentarea la medic.

Ajunși la medic, pacienților li se mai efectuează spălături cu ser fiziologic, verificându-se ulterior ph-ul secreției lacrimale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5435 secunde