Cum ținem astmul sub control

815
Cum ținem astmul sub control - astmulalergic-1349209422.jpg

Articole de la același autor

Astmul afectează oameni de toate vârstele, dar cel mai adesea boala începe în copilărie. Această afecțiune este o boală inflamatorie cronică a căilor respiratorii. 


Astmul își poate avea originile în istoricul genetic al copilului. Toate mecanismele acestei boli sunt de tip alergic, iar episoadele infecțioase, adică astmul bronșic, sunt episoade de intensificare a efectelor sale. 
Apariția astmului are mai mulți factori determinanți: 
- predispoziția genetică este principalul factor care determină astmul. În acest caz, boala poate afecta fătul încă din viața intrauterină, astfel că 50% dintre copiii cu astm bronșic prezintă această afecțiune din cauza mamei fumătoare. Diagnosticul de astm bronșic nu poate fi pus însă înainte de vârsta de șase ani. 
- expunerea la poluanții de mediu: praf, mucegai, polen, noxe. 
- expunerea la alergeni alimentari, care de cele mai multe ori creează rinitele alergice. 


Ce declanșează crizele
"Crizele de astm apar atunci când sunt declanșate de o serie de factori interni sau de mediu. Aceștia poartă denumirea medicală de triggeri, care în cazul unui astm ținut sub control nu afectează calitatea vieții bolnavului. Cei mai frecvenți factori alergeni care pot declanșa crizele de astm includ alergenii de mediu: acarieni, mucegaiuri, părul de animale, anumite insecte sau polenuri. Tot în această categorie intră și modificările bruște ale temperaturii aerului, ceață, vânt", a declarat, pentru "Cuget Liber" dr. Letiția Copaciu, medic specialist în alergologie-imunologie. 
Substanțele iritante, ca fumul de țigară sau substanțele poluante, intervin agresiv în schimbările bruște ale stării de sănătate a astmaticilor. Identificarea acestor triggeri este esențială în procesul de vindecare. De aceea, medicul va stabili care sunt aceștia și va învăța pacientul cum să îi evite astfel încât frecvența crizelor să se reducă substanțial. 


Un diagnostic multidisciplinar
Pacientul trebuie să se adreseze în primă instanță medicului de familie care va diagnostica boala după un control medical amănunțit. Acesta deține toate informațiile despre istoricul medical al bolnavului și poate să evalueze starea de sănătate și în funcție de celelalte afecțiuni. El va supune pacientul la o serie de teste de laborator. Dacă suspiciunea de boală este pozitivă, atunci bolnavul este trimis către pneumologie pentru efectuarea testării spirometrice. Toate aceste rezultate vor trimite în final bolnavul către medicul specialist alergolog care va confirma natura alergologică a bolii și va stabili pașii de tratament specifici. 
"Dacă tratamentul este stabilit de specialist, monitorizarea pacientului trebuie realizată de medicul de familie, fiind o boală cronică ce necesită un tratament de lungă durată. Principalul mod de tratare al astmului alergic este realizat cu ajutorul terapiei inhalatorii", a mai precizat dr. Letiția Copaciu. 
Medicul mai avertizează că o evoluție de lungă durată prost controlată și gestionată a bolii duce la decompensarea acesteia și la suprasolicitarea altor organe și sisteme ale organismului. De aceea, controlul medical periodic este necesar. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5585 secunde