De ce ajungem să ne pierdem auzul

1048
2
Urechile noastre sunt expuse în fiecare zi la zgomote foarte intense iar la ora actuală nivelul sonor este mult mai crescut față de anii trecuți. Acest factor crește considerabil riscul pierderii auzului, chiar și în cazul persoanelor mai tinere.

Medicii specialiști sunt de părere că numărul celor care suferă de afecțiuni auditive a crescut destul de mult în ultima perioadă, mai ales din cauza poluării fonice. Cu toate că este considerată o parte normală a procesului de îmbătrânire, pierderea auzului poate fi amânată, dacă urmați câteva recomandări.

Adulții își pot pierde auzul și din cauza unor emoții puternice

Problemele de auz nu apar doar din cauza traumelor sonore, ci și ca urmare a unor infecții ale urechilor sau chiar a unor șocuri emoționale. "Printre principalele cauze ale surdității sunt sechelele otitelor medii, otospongioza, adică distrofia membranei otice, dar și șocurile emoționale care pot produce surdități psihogene în cazul adulților", a explicat, pentru "Cuget Liber", dr. Elena Ligia Jacotă, medic primar orelist. Alți factori care contribuie la slăbirea auzului sunt blocarea canalului urechii cu un obiect străin sau cu un dop de ceară, dar și utilizarea unor anumite medicamente pe cale injectabilă, ne-a spus și dr. Anca Iliant, tot medic specialist ORL.

Problemele de auz afectează dezvoltarea intelectuală a copiilor

Medicul a mai spus că în cazul celor mici surditatea poate interveni ori de la naștere, ori din timpul primei copilării și să influențeze, astfel, formarea intelectuală a copilului.

"Părinții își pot da seama că micuțul are probleme cu auzul dacă dezvoltă tulburări de limbaj, de dezvoltare intelectuală și tulburări psihoafective, atunci când copilul surd are un sentiment de izolare față de restul persoanelor din jurul lui", a precizat dr. Jacotă.

Primele semne care ne trimit la medicul orelist

În cazul adulților, unele dintre simptomele care ar trebui să dea de gândit sunt auzul redus, țiuitul sau șuieratul persistent al urechilor, durerile de urechi, dificultăți de a înțelege ce se vorbește în jur, ascultarea televizorului sau radioului la un volum mai ridicat, dar și evitarea conversației și interacțiunii sociale. "La adulți, principalul simptom este hipoacuzia. În acest caz, surditatea poate fi de transmi-sie, când este implicată urechea externă și cea medie, sau de percepție, atunci când leziunea este localizată la nivelul urechii interne", a menționat dr. Elena Ligia Jacotă.

Mai mult, medicul a adăugat că în funcție de tipurile pierderii auzului, persoana va auzi diferit în anumite situații. "Este vorba despre acufene, adică zgomote, vâjâituri sau țiuit în urechi, percepute în mod diferit de fiecare pacient în parte. Unii pot auzi zgomot de motor, alții de fâșâit și așa mai departe", a explicat medicul orelist.

Ce tratament recomandă specialiștii

În funcție de gravitatea fiecărei situații, tratamentul poate fi medicamentos, local, cu vitamine, tera-pie și sedative, sau pe cale chirur-gicală în cazurile profunde. "Tratamentul chirurgical constă în refacerea anatomică a lanțului timpano-osicular. Pe de altă parte, în cazul surdității de percepție, care apare cel mai frecvent la vârste înaintate, este indicată protezarea auditivă", a declarat dr. Jacotă.

Totodată, medicul orelist a reco-mandat constănțenilor care lucrează în medii zgomotoase să se protejeze întotdeauna cu căști de protec-ție, pentru a evita problemele auditive.

Comentează știrea

vio
6 iunie 2012
medicamente medicamente

Socrul meu a luat medicamente de s-a saturat , si orl-istul s-a saturat si la trimis sa cumpere o proteza auditiva .Auzul dansului se putea rezolva repede , dar centrul de proteze recomandat de orl-ist avea personal fara calificare .A fost nevoie sa incercam la alt centru , problema s-a rezolvat aproape pe loc.Deci , atentie la persoanele ce flutura diplome fara sa fie numele lor !

christian louboutin dos noeud
28 februarie 2014
christian louboutin dos noeud

christian louboutin sandals ambertina bejeweled Stiri Sănătate : De ce ajungem să ne pierdem auzul | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online christian louboutin dos noeud http://yuananxin.com/webalizer/images/christian-louboutin-simple-pump.asp

Articole pe aceeași temă

Joi, 24 Mai 2012
Stire din Cetățenești : Bufeurile la menopauză
Sâmbătă, 12 Mai 2012
Stire din Cetățenești : Mi se umflă degetele de la mâini
Pagina a fost generata in 0.4025 secunde