De ce ne doare capul toamna

1464
De ce ne doare capul toamna - migrena13195711301-1319578052.jpg

În ultima perioadă, vremea a fost foarte capricioasă, iar trecerea bruscă de la zile extrem de friguroase, la zile călduroase și invers, poate duce la diferite afecțiuni, cum ar fi insuportabilele migrene. Potrivit specialiștilor, schimbările bruște de temperatură reprezintă un adevărat șoc pentru organism, sistemul imunitar este afectat, iar migrenele se înrăutățesc. Uneori, organismul poate avea nevoie și de două săptămâni pentru a se adapta.

Durerile severe de cap afectează foarte mulți oameni, atât femei cât și bărbați, dar cel mai mare procent îl reprezintă femeile - 75%. Migrena începe cu eliberarea serotoninei în circulația sângelui, moment în care vasele sangvine se contractă (se îngustează). Având în vedere faptul că serotonina este eliminată de rinichi, la nivelul creierului aceasta se epuizează, iar vasele de sânge se dilatează. Această dilatare reprezintă cauza durerii la nivelul nervilor, ceea ce poate determina migrena.

De ce resimțim migrenele mai puternic în această perioadă
Schimbarea bruscă a condițiilor meteorologice, trecerea de la cald la frig, sau de la frig la cald, duce la dilatarea și comprimarea vaselor de sânge de la nivelul creierului, factorii declanșatori ai durerilor de cap. În plus, cele mai multe cazuri de migrenă sunt determinate de vremea rece și umedă sau schimbările de temperatură, deoa-rece presiunea scăzută apasă pe sinusuri.
Potrivit unui studiu efectuat în urmă cu patru ani de medicii de la Beth Israel Deaconess Medical Center din Boston, temperaturile diferite și schimbările presiunii atmosferice provoacă mai multe migrene și dureri de cap decât poluarea. Specialiștii au descoperit atunci că la fiecare creștere bruscă a temperaturii cu cinci grade, s-a înmulțit numărul durerilor de cap severe cu 8% față de zilele în care vremea este mai rece. Rezultatele studiului sugerează că prognoza meteo ar putea ajuta oamenii să își pregătească medicamentele pentru a îndepărta durerile de cap încă de la primul simptom.

Cum ne dăm seama că suferim de migrene?
Simptomele migrenei pot varia de la caz la caz, deseori fiind precedate de anumite semne prevestitoare. Migrena se poate manifesta printr-o durere pulsatilă sau surdă într-o singură parte a capului, sau în ambele părți. Totodată, persoanele afectate pot prezenta vărsături, greață, sensibilitate la lumină, sunete sau mirosuri, oboseală, confuzie și anxietate. Cei care suferă de migrene au o sensibilitate aparte la atingerea scalpului și senzația de mâini și picioare reci. Medicii diagnostichează migrena după un examen fizic și a antecedentelor medicale, urmărind factorii declanșatori, simptomele și istoria familială.

Prevenire și tratament
Pentru a preveni aceste dureri de cap insuportabile, trebuie eliminați factorii declanșatori care pot fi con-trolați, cum ar fi ciocolata, vinul roșu, somnul excesiv sau, dimpotrivă, insuficient. De asemenea, sănătatea fizică, emoțională și mentală trebuie îmbunătățită prin exerciții fizice, tehnici de relaxare și multă odihnă.
Medicii specialiști susțin că nu există un tratament curativ pentru migrene, dar se pot efectua diferite tratamente în scopul diminuării intensității și frecvenței atacurilor migrenoase.
Odată instalată migrena, puteți scăpa de ea prin două metode: terapia prin căi naturale, sau cu ajutorul medicamentelor. Aplicarea unei comprese reci pe frunte poate diminua considerabil durerile severe de cap, la fel și repausul într-o cameră liniștită, un masaj blând pe cap sau acupunctura. Cei care vor să apeleze la terapia medicamentoasă, pot lua medicamente care sunt folosite în prevenirea și tratarea recidivelor migrenoase. De exemplu, cercetătorii au dovedit că administrarea cronică a aspirinei și a unui medicament antiemetic, care combate senzația de greață și vărsăturile, poate reduce simptomele asociate acestor dureri de cap. Printre medicamentele uzuale care pot fi achiziționate de pacient fără o rețetă medicală se află Paracetamolul, Aspirina, Ibuprofenul sau Naproxenul.
De menționat faptul că tratamentul inițial al migrenei depinde de severitatea simptomelor și de frecvența episoadelor, iar dacă această durere persistă, este recomandată o examinare riguroasă la medicul specialist.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 08 Octombrie 2011
Stire din Cetățenești : Vă lasă… reci bolile toamnei?
Miercuri, 28 Septembrie 2011
Stire din Cetățenești : Sfaturi de toamnă pentru grădina ta (1)
Pagina a fost generata in 0.1968 secunde