De ce va trebui să mergem la medicul de familie, de ziua de naștere

913
De ce va trebui să mergem la medicul de familie, de ziua de naștere - consultatiilepreventive-1392305277.jpg

Articole de la același autor

Dacă, până acum, pacienții puteau merge la medic ori de câte ori aveau probleme de sănătate, indiferent de perioada anului, de anul acesta, constănțenii ar putea fi chemați la medicul de familie, pentru controlul medical anual, în preajma zilei de naștere a fiecărui cetățean. 


Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, consultația preventivă a pacienților este soluția optimă pentru a reduce atât cheltuielile nejustificate din sistemul sanitar, cât și pentru a reduce numărul bolnavilor. Principiile pachetului de servicii medicale din medicina primară sunt încă în dezbatere publică și au fost discutate împreună cu asociațiile de pacienți din întreaga țară. 
"Va trebui să găsim o metodă prin care să-i convingem pe cetățeni să fie responsabili față de starea lor de sănătate, în acest sens campaniile de informare a populației privind beneficiile și modalitățile de utilizare a serviciilor preventive vor avea un rol important. Așadar, vom merge pe principiul programărilor în funcție de luna nașterii fiecărui cetățean, urmând ca restul evaluărilor să fie realizate conform normelor de aplicare. Consultația preventivă periodică se adresează populației generale (adulți și copii care se consideră/sunt considerați sănătoși) și presupune o evaluare sistematică a riscului de îmbolnăvire pentru afecțiunile cele mai frecvente sau grave specifice vârstei respective", explică Adrian Pană, secretarul de stat în Ministerul Sănătății. 


Analize pe grupe de vârstă 
În funcție de grupa de vârstă și gen, se va stabili ghidul clinic de prevenție care cuprinde toate întrebările, examinările și, după caz, analizele specifice pentru fiecare grupă de vârstă, precum și concluzia medicului privind riscurile individuale depistate, nivelul acestora și intervențiile recomandate pentru reducerea riscului. 
"În cazul persoanelor care au deja boli cronice, de exemplu persoane cu boală cardiovasculară deja diagnosticată, consultația preventivă periodică nu va mai include evaluarea riscului cardiovascular, acesta fiind monitorizat activ prin altă categorie de consultații (de tip cronic) și anume consultațiile de monitorizare activă pentru risc cardiovascular crescut. În schimb, vor fi utilizate celelalte rubrici ale ghidului de prevenție pentru a inventaria și documenta protecția față de alte riscuri specifice vârstei (cancer, depresie, etc.) precum și comportamentele cu risc legate de stilul de viață", a mai spus secretarul de stat. 


Pacienții nu vor mai fi trimiși de la un cabinet la altul 
Un alt principiu este evitarea investigațiilor dublate, triplate, prin transmiterea tuturor informațiilor, trimiterea pacientului de la un doctor la altul. De exemplu, dacă o persoană are cinci probleme noi pe an, le poate explora pe toate, ținând cont de ghiduri, de explorările deja făcute și de relevanța lor. Se are în vedere elaborarea de criterii clare pentru recomandarea investigațiilor scumpe, dar și pentru repetarea investigațiilor. 


Diabetul și bolile pulmonare, primele controale 
Pentru pacienții înscriși la medicii de familie care nu au avut până în prezent probleme grave de sănătate, se vor stabili consultații preventive periodice. Pentru pacienții care suferă de diabet, boli pulmonare sau hipertensiune arterială însă, se vor stabili comisii multidisciplinare care să urmărească starea de sănătate și evoluția bolii pacienților care fac parte din aceste categorii. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 17 Ianuarie 2014
Stire din Sănătate : Revoluție în Sănătate
Pagina a fost generata in 1.0657 secunde