Degerații au umplut spitalul. Pacienții sunt neasigurați și blochează paturile pentru urgențe

1052
Degerații au umplut spitalul. Pacienții sunt neasigurați și blochează paturile pentru urgențe - degerati1-1484324069.jpg

Articole de la același autor

Zeci de constănțeni au ajuns săptămâna aceasta la Spitalul Clinic Județean de Urgență după ce au stat prea mult timp în frig. Mulți dintre ei au picioarele suprainfectate din cauza degerăturilor netratate la timp. Unii au degerături de gradul II sau III, atât la mâini, cât și la picioare, alții, mai norocoși, vor scăpa mai repede din spital, dar până la vindecare, rămân sub supravegherea cadrelor medicale. "Problema este că ei necesită spitalizare de lungă durată și sunt în marea lor parte neasigurați, în procent de 70% sunt cazuri sociale, ce încarcă activitatea secției, iar noi nu primim de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate nici un ban pentru ei. Din păcate, nu avem unde să-i trimitem, dar este clar că acești bolnavi ne blochează pe termen lung paturile care ar putea fi folosite pentru urgențe", a declarat, pentru "Cuget Liber", șeful secției de Chirurgie Plastică și Arși din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență, dr. Bogdan Caraban.

Din experiența anilor anteriori, medicii se așteaptă ca în scurt timp să apară pe secție și oamenii străzii care dorm pe țevile de încălzire și care ajung la spital cu arsuri profunde. În situații de acest gen, susține dr. Caraban, prevenția este cel mai bun tratament. "Sfatul nostru este ca în mo-mentul în care oamenii simt că extremitățile îngheață, este bine să meargă într-un loc în care să se încălzească, în caz contrar apar degerăturile de diverse grade. Astfel, o degerătură superficială de gradul I sau II se poate trata fără nici un fel de sechele estetice sau funcționale. Degerăturile profunde, în schimb, merg către intervenții chirurgicale mutilante, cu posibilitatea de a le face amputații persoanelor aflate în suferință. La toate acestea se adaugă și alte probleme care asigură funcționalitatea mâinilor sau picioarelor. Tocmai de aceea, trebuie evitat pe cât posibil frigul. Cu cât temperatura de afară este mai mică, timpul de expunere la frig trebuie să fie și el tot mic, altfel apar degerăturile", a explicat specialistul.

Pentru a evita astfel de situații, medicii recomandă populației să evite deplasările pe o astfel de vreme și, desigur, expunerea prelungită la frig. În cazul în care se impune deplasarea, oamenii trebuie să se îmbrace cât mai gros și mai ales să consume multe alimente bogate în proteine și grăsimi nesaturate, fructe, legume.

Înainte de toate, nu trebuie uitat că băutura este un inamic de temut în zilele geroase, astfel consumul de băuturi alcoolice ar trebui evitat. În plus, oamenii sunt sfătuiți să stea în locuințe încălzite și să evite folosirea instalațiilor improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1496 secunde