Diabetul zaharat, "epidemia" secolului

977

Articole de la același autor

Din ce în ce mai mulți români sunt diagnosticați cu diabet zaharat. Rezultatele Programului Național de Evaluare a Stării de Sănătate a Populației arată clar că incidența acestei afecțiuni este în continuă creștere. Alături de obezitate și boli cardiovasculare, diabetul zaharat este prețul pe care românii îl plătesc pentru o alimentație nesănătoasă și o viață stresantă. Medicii îi sfătuiesc pe cei care nu
și-au făcut deocamdată analizele gratuite să folosească cupoanele pe care le-au primit, pentru un diagnostic precoce.

Specialiștii consideră că patologia metabolică și nutrițională actuală, reprezentată în special de diabetul zaharat, a căpătat, în ultima vreme, caracter de epidemie, ceea ce impune adoptarea unor măsuri energice de profilaxie și tratament. "Aceasta presupune cunoașterea cauzelor ce duc la instalarea bolii, identificarea factorilor de risc ce expun anumite categorii de populație la apariția bolii, dar în primul rând depistarea precoce a afecțiunii", a explicat Conf Dr. Doina Catrinoiu, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice.
Medicul a precizat că diabetul zaharat, alături de dislipidemii (creșterea anormală a grăsimilor din sânge) și de fumat, acționând separat sau cumulat, sunt factorii de risc cei mai importanți ai bolilor cardiovasculare, responsabili de decesul majorității adulților. "În ultimii ani, ne confruntăm cu o explozie a acestei afecțiuni, motiv pentru care lumea medicală consideră această condiție patologică drept o epidemie a secolului", a precizat Doina Catrinoiu.
Programul Național de Evaluare a Stării de Sănătate a Populației a scos la iveală date îngrijorătoare cu privire la incidența diabetului zaharat. Astfel, potrivit declarației dr. Doina Catrinoiu, numai în primul semestru al anului 2008 în județul Constanța au intrat în evidența medicilor 1.837 de pacienți cu diabet zaharat, ridicând numărul total de pacienți la 18.186. Cei mai mulți dintre pacienții nou diagnosticați au diabet zaharat tip 2 și necesită dietă și tratament cu anti-diabetice orale.
***
"O bună parte din populația județului Constanța încă nu s-a prezentat pentru evaluarea stării de sănătate, motiv pentru care diabetul este subdiagnosticat. Având în vedere că diagnosticul poate fi pus pe baza unor investigații simple de laborator, vreau să-i încurajez pe cei care nu au făcut-o până acum, să folosească cu-poanele de analize furnizate de programul Ministerului Sănătății, pentru diagnosticul cât mai precoce al diverselor afecțiuni cronice, dar în special al diabetului zaharat. Priviți în jurul dumneavoastră și acordați o șansă celui de alături fie că este din familie, fie că vă este prieten, pentru a câștiga un război atât de dur pentru creșterea speranței de viață. Gândiți-vă, dacă aveți îndoieli, că riscul dumneavoastră de a face infarct de miocard este de două ori mai mare dacă aveți diabet zaharat netratat. Hotărâți în cunoștință de cauză!" - Conf. Dr. Doina Catrinoiu, medic primar diabet, nutriție și boli nutriție.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7278 secunde