Dializa peritoneală - ieftină, dar puțin folosită

462
Pacienții diagnosticați cu insuficiență renală au nevoie de dializă pentru a supraviețui. Dializa este de două tipuri: hemodializă - când bolnavul este conectat la un "rinichi artificial", denumit hemodializor, prin care este trecut sângele și filtrat, pentru eliminarea toxinelor, și dializă peritoneală - când este folosit în procedura terapeutică peritoneul, membrana care căptușește cavitatea abdomenului și acoperă organele, iar sângele este curățat fără a mai fi scos din organism.
Potrivit medicilor, dializa peritoneală este mai ieftină atât pentru stat, cât și pentru pacienți. O ședință de hemodializă este decontată cu 472 de lei, iar pe an sunt decontate, pentru un singur pacient, peste 150 de ședințe. Prin urmare, hemodializa unui pacient costă statul, anual, peste 70.000 de lei, în vreme ce dializa peritoneală costă între 40.000 și 50.000 de lei.
Cu toate acestea, numărul pacienților care aleg dializa peritoneală este foarte mic, în mare parte pentru că majoritatea se tem de procedură.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 22 Iulie 2011
Stire din Sănătate : Laptele protejează inima de boli
Pagina a fost generata in 2.5629 secunde