Dieta recomandată pentru sezonul rece

4437
Dieta recomandată pentru sezonul rece - f55bc04205c753e3c3f933b3969e4eb8.jpg
În sezonul rece, riscul de îmbolnăvire este mai mare. Întărirea sistemului imunitar și evitarea contractării unor afecțiuni pot fi asigurate, atrag atenția medicii, prin respectarea unui stil de viață sănătos.

O alimentație sănătoasă și echilibrată este importantă, atât pentru menținerea și întărirea sistemului imunitar, cât și pentru a preveni surplusul ponderal - căci, în timpul sezonului rece, riscul de a acumula câteva kilograme în plus este mai mare. Dr. Loti Popescu, șefa Biroului de Promovare a Sănătății din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Constanța, a explicat că, pentru a alcătui dieta potrivită pentru perioada iernii, fiecare trebuie să țină cont de câteva criterii, respectiv vârsta, activitatea desfășurată și timpul petrecut în aer liber. "Dacă este vorba despre o persoană sedentară, care își petrece majoritatea timpului în medii încălzite, atunci este de dorit să își mențină, pe cât posibil, dieta de vară. Să consume alimente ușoare, mul-te legume și fructe. În caz contrar, kilogramele în plus se vor acumula", a afirmat medicul. Pe de altă parte, în cazul persoanelor care, prin natura serviciului, stau mai multe ore din zi în aer liber, la temperaturi negative, dieta trebuie să fie bogată din punct de vedere caloric.

Fructele și legumele asigură necesarul de vitamina C
În ambele situații însă, sunt recomandate fructele și legumele bogate în vitamina C, pentru întărirea sistemului imunitar. "Pe durata sezonului rece, putem profita de portocale, mandarine, grepfruit, clementine, kiwi, mere, banane, de legume precum morcovi, praz, cartofi, varză, conopidă, atât proaspete, congelate sau sub formă de murături. Atenție însă la cantitatea de sare. Este recomandat să asigurăm organismului cel puțin cinci porții de fructe și legume, zilnic", a mai spus dr. Loti Popescu. Specialistul a adăugat: "Dintre vitamine, o contribuție importantă o are vitamina C, care ajută la scurtarea duratei răcelii și reducerea severității simptomatologiei, creșterea imunității. Vitamina A este un nutrient esențial pentru mucoasa sistemului respirator, iar vitaminele din grupul B au și rol antiinflamator, ajutând la ameliorarea simptomelor infecțiilor căilor respiratorii superioare".

Supele, obligatorii în timpul iernii
Supele nu trebuie să lipsească din meniul zilnic, întrucât sunt nutritive și nici nu îngrașă. La fel, se impune consumul de ceaiuri, care ajută și la prevenirea răcelii și la hidratarea atât de necesară, mai ales în timpul iernii.
Aportul de proteine este, de asemenea, esențial în această perioadă, dat fiind că duce la creșterea imunității prin intermediul anticorpilor. "Iarna se poate consuma un ou la două zile, știut fiind că proteina din albușul de ou este asimilată în totalitate. Proteinele nu furnizează multe calorii, însă ajută la menținerea echilibrului masei musculare, care generează căldura necesară în efortul de adaptare la condițiile de frig", a explicat dr. Loti Popescu.
Dacă expunerea la frig este prelungită, ponderea grăsimilor din dieta zilnică poate să ajungă la 30% - acestea devenind principala sursă de calorii. Sunt recomandate grăsimile vegetale și animale de calitate.
Reprezentantul DSP Constanța a subliniat că nu trebuie uitat exercițiul fizic, o componentă de bază a unui stil de viață sănătos. Pentru menținerea unui tonus bun, a unei stări fizice și mentale bune, zilnic ar trebui efectuate 30 de minute de exerciții de înviorare sau de mișcare.
"Respectarea acestor recomandări vor duce la îmbunătățirea stării de sănătate, la scăderea riscului de îmbolnăvire prin întărirea sistemului imunitar și la creșterea tonusului psihic și fizic", a concluzionat dr. Loti Popescu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.136 secunde