Disperare pentru dreptul la viață. "Suntem la limită cu tratamentele"

146
Disperare pentru dreptul la viață.

Articole de la același autor

Deși suferă de o boală extrem de gravă, care nu le permite să se miște în voie, bolnavii de hemofilie din România nu beneficiază decât de tratament în regim de urgență și nu de profilaxie. Dintre aceștia, 23 sunt constănțeni care se pot adresa unui singur medic din cadrul Spitalului Județean Constanța. 
"Din cei 23 de pacienți, 8 sunt copii pe care îi tratez săptămânal. Chiar dacă ne bucuram că doi dintre ei au depășit vârsta de 18 ani, am înregistrat de curând două noi cazuri de copii foarte mici. Problema este că, hemofilia și talasemia sunt două afecțiuni care, deși beneficiază de programe naționale, nu avem posibilitatea decât să facem tratament în urgență și nu să realizăm și profilaxia. Nu dispunem de tratament decât pentru a trata pacienții care au accidente hemoragice. În rest, suntem la limită cu tratamentele și de aceea, încercăm să îi informăm pe părinți ca cei mici să nu se lovească pentru a evita aceste episoade care să îi aducă la spital. Din păcate, sunt copii care abia acum învață să meargă și nu înțeleg prin ce trec și de ce nu au voie să se joace sau să meargă", a explicat dr. Adriana Apostol, medic specialist hematolog în cadrul Spitalului Județean Constanța, singurul cadru medical care se ocupă de acești bolnavi.
În cadrul unei conferințe organizate la sfârșitul săptămânii trecute la Bruxelles, medici și pacienți au încercat să găsească soluții pentru ca bolnavii din România să beneficieze de acces egal, nediscriminatoriu, la tratamente la standarde europene. 
"Bolnavii de hemofilie trăiesc, în România, o dramă. Accesul la tratamentul care i-ar face să trăiască vieți normale este limitat. Aproximativ 2.000 de români au zilnic teama unei noi sângerări pe care nu o pot opri fără tratament, astfel încât, în lipsa acestuia, starea de dizabilitate sau decesul bat la ușă", a declarat Cezar Irimia, președintele Alianței Pacienților Cronici din România.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6539 secunde