Doar jumătate din farmacii sunt înregistrate în Sistemul național de verificare a medicamentelor

141
Doar jumătate din farmacii sunt înregistrate în Sistemul național de verificare a medicamentelor - farmacii-1564561861.jpg

Articole de la același autor

De curând, președintele Organizației de Serializare a Medicamentelor din România (OSMR), Dan Zaharescu, a atras atenția asupra faptului că doar 5.000 dintre cele 10.000 de farmacii din România sunt înregistrate în Sistemul național de verificare a medicamentelor, deși acest proces ar fi trebuit finalizat până la ora actuală.


Precizările au fost făcute în cadrul unei dezbateri publice organizate la Ministerul Sănătății privind un proiect de ordonanță a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul sănătății.


El a adus, de asemenea, o serie de critici proiectului de act normativ, susținând că acesta trebuie "regândit complet", cel puțin în ceea ce privește partea de sancțiuni.


"Este un act normativ pentru care Organizația de Serializare a Medicamentelor a insistat foarte mult să fie elaborat, înainte de intrarea în vigoare a Directivei medicamentelor falsificate, adică înainte de data de 9 februarie 2019. Din păcate, suntem în 29 iulie și perspectivele ca anumite lucruri să intre în vigoare și, mai ales, anumite aspecte care sunt menționate ca având caracter retroactiv - și mă refer aici la sancțiuni - fac imposibilă aplicarea anumitor prevederi care sunt menționate în acest act normativ. Noi am insistat foarte mult asupra acestui act normativ, deoarece Directiva medicamentelor falsificate, atunci când a fost transpusă în legislația din România, a fost transpusă fără sancțiuni și știm foarte bine că un act normativ care nu are și sancțiunile alături ridică o serie întreagă de dificultăți în implementarea lui. Și, într-adevăr, astăzi, deși trebuia să fim cu toți operatorii, toate farmaciile înregistrate în sistem, din 10.000 de farmacii, cât sunt scriptic înregistrate la Ministerul Sănătății, avem undeva în jurul a 5.000 care înregistrate. Deci am trecut de jumătate. Dar, în mod normal, directiva prevedea ca toată lumea să fie funcțională, operațională de la 9 februarie", a explicat Zaharescu.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.895 secunde