Este mâncarea raw mai bună?
Articole recomandate
După 12 ani de studiu, s-a tras concluzia. Iată ce ne ajută să trăim mai mult și să nu avem boli de inimă
04 Mai 2024
Medic: "Modul în care ne raportăm la mâncare este o oglindă a relaţiei pe care o avem cu noi"
13 Aprilie 2024
Concentrându-ne atenția pe salate și alte preparate care nu au nevoie de timp de gătire, în această perioadă a anului, ai fi tentat(ă) să crezi că legumele crude sunt o variantă sănătoasă. Deși în timpul de gătire se pierd nutrienți importanți, precum vitamina C, unele legume aduc mai multe beneficii atunci când sunt preparate termic. Potrivit goodfood.ro, printre acestea se numără morcovii, roșiile și sparanghelul, deoarece prin gătire beneficiile oferite de acestea sunt mai accesibile organismului nostru.
l De exemplu, așa se eliberează antioxidanți importanți, mai ales acidul ferulic din sparanghel și betacarotenul, care se transformă în vitamina A, din morcovi. Similar, prepararea termică a roșiilor - indiferent dacă le coci lent sau le transformi în sos - ajută la absorbția de licopen, un alt antioxidant important. Toți acești nutrienți protejează celulele de răul produs de mediul înconjurător, inclusiv de anumite tipuri de cancer.
l Legumele care oferă mai multe beneficii atunci când sunt consumate crude sunt broccoli și năsturelul (ambele din familia cruciferelor) - căldura distruge proprietățile anticancerigene, pentru că reduce puterea componentelor ajutătoare, denumite glucosinolate.
l Indiferent că mănânci fructe și legume crude sau gătite, cumpără-le pe cele locale și de sezon, deoarece foarte multe vitamine se pierd în timpul transportului. De aceea, în anumite perioade ale anului e mai bine să folosești fructe și legume congelate, pentru că sunt înghețate imediat după ce au fost culese și astfel păstrează mai mulți nutrienți decât unele produse așa-zis proaspete.
În final, calculează-ți aportul zilnic, bucură-te de legumele crude și crocante pentru a-ți crește crește imunitatea (sunt doldora de vitamina C) și de cele gătite pentru amestecul de antioxidanți protectori.
l De exemplu, așa se eliberează antioxidanți importanți, mai ales acidul ferulic din sparanghel și betacarotenul, care se transformă în vitamina A, din morcovi. Similar, prepararea termică a roșiilor - indiferent dacă le coci lent sau le transformi în sos - ajută la absorbția de licopen, un alt antioxidant important. Toți acești nutrienți protejează celulele de răul produs de mediul înconjurător, inclusiv de anumite tipuri de cancer.
l Legumele care oferă mai multe beneficii atunci când sunt consumate crude sunt broccoli și năsturelul (ambele din familia cruciferelor) - căldura distruge proprietățile anticancerigene, pentru că reduce puterea componentelor ajutătoare, denumite glucosinolate.
l Indiferent că mănânci fructe și legume crude sau gătite, cumpără-le pe cele locale și de sezon, deoarece foarte multe vitamine se pierd în timpul transportului. De aceea, în anumite perioade ale anului e mai bine să folosești fructe și legume congelate, pentru că sunt înghețate imediat după ce au fost culese și astfel păstrează mai mulți nutrienți decât unele produse așa-zis proaspete.
În final, calculează-ți aportul zilnic, bucură-te de legumele crude și crocante pentru a-ți crește crește imunitatea (sunt doldora de vitamina C) și de cele gătite pentru amestecul de antioxidanți protectori.
Comentează știrea
Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Articole din aceeași secțiune
Luni, 07 Octombrie 2013
Luni, 07 Octombrie 2013
Luni, 07 Octombrie 2013
Luni, 07 Octombrie 2013
Luni, 07 Octombrie 2013
Luni, 07 Octombrie 2013
Luni, 07 Octombrie 2013
Luni, 07 Octombrie 2013
Sâmbătă, 05 Octombrie 2013