Expunerea haotică la soare până la majorat, extrem de riscantă

302
Expunerea haotică la soare până la majorat, extrem de riscantă - soare-1337722085.jpg
Potrivit unui raport intitulat "Cancer Fact & Figures", arsurile solare suferite până la vârsta de 18 ani cresc riscul apariției cancerului de piele la maturitate. Din acest motiv, dermatologii recomandă părinților și tinerilor să stea la plajă numai până la ora 10 și după ora 16, să folosească cremă protectoare, ochelari de protecție și haine lejere de culoare deschisă.
Studiile arată că numărul cazurilor de melanoma a crescut din 1992 până în 2011 cu trei la sută la populația albă. În România, în numai 25 de ani, din 1983 până în 2008, incidența a crescut de la 1,2 cazuri la 4,6 cazuri la 100.000 de locuitori. Principala cauză a creșterii acestui risc este expunerea îndelungată la soare sau la ultraviolete artificiale, cum ar fi cabinele de bronzat, a spus președintele Societății Române de Medicină Estetică și Dermatologie Cosmetică și Chirurgicală, Mihaela Leventer: "Cancerul de piele este perfect tratabil, detectat precoce prin controlul periodic al pielii și prin verificarea dermatoscopică a alunițelor la risc, cel puțin o dată pe an. În ceea ce privește categoriile de populație cel mai predispuse la această afecțiune, persoanele cu piele deschisă, cu alunițe numeroase sau cu alunițe atipice, persoanele care au suferit arsuri solare până la vârsta de 18 ani, persoanele care au avut cancere de piele în familie, precum și persoanele care stau neprotejate la soare prin natura profesiei sau petrec multe ore în aer liber prezintă un risc mai mare de melanom".
Referitor la teoria că alunițele nu trebuie operate, Mihaela Leventer a declarat că aceasta este falsă. În opinia medicului, diagnosticarea într-o fază incipientă este, în momentul de față, unica modalitate de mărire a șanselor de vindecare a melanomului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8713 secunde