Bolile copilăriei

Concurs Febra și indispoziția, primele semne ale varicelei

2871

Articole de la același autor

Vărsatul de vânt este una dintre cele mai frecvente boli infecto-contagioase care cauzează erupție. Considerată a fi o "boală a copilăriei, varicela este mult mai severă și cauzează complicații atunci când apare la femeile gravide, la nou-născuți, adolescenți, dar și la persoanele care au sistemul imunitar afectat.

Dr. Loti Popescu, din cadrul Biroului de Promovare a Sănătății al Autorității de Sănătate Publică, ne-a explicat că varicela este produsă de virusul varicelo-zosterian, unul dintre virusurile herpetice. Boala se transmite pe cale respiratorie, prin strănut sau tuse, de la persoane bolnave.
Mai rar, virusul se transmite prin secrețiile rezultate din ruperea veziculelor cutanate. Varicela este o boala cu un risc de contagiozitate foarte mare. Tocmai de aceea, bolnavul trebuie neapărat să fie izolat.
Primele semne ale varicelei sunt: febră între 38 și 39,4 grade Celsius, indispoziție, oboseală și stare de rău, diminuarea sau lipsa poftei de mâncare, durerile de cap și inflamația gâtului. Dupa una-două zile de la apariția primelor semne de boală, pe corp apare erupția, care produce mâncărime. Cea mai afectată zonă este trunchiul, membrele superioare și cele inferioare fiind afectate printre ultimele. Erupția se raspândește, treptat, și la nivelul scalpului, feței, nasului și gurii. Mai rar, erupția poate afecta conjunctiva și corneea, interiorul gâului și zona genitală. Într-o zi, două, petele roșii trec prin toate stadiile de evoluție, inclusiv uscare și acoperire de cruste. Zilnic, apar noi pete roșii, timp de 5 pânpă la șapte zile.
"Tratamentul vărsatului de vânt variază în funcție de vârsta persoanei, starea de sănătate și de severitatea bolii. Manifestările clinice apărute la o persoană trebuie să determine prezentarea la medicul de familie sau la medicul specialist de boli infecțioase. Părinții copiilor trebuie să fie foarte atenți la manifestările apărute la copii și să se prezinte cu ei la medic. De asemenea, cadrele didactice trebuie să nu permită accesul în colectivitățile școlare al copiilor care prezintă manifestări de varicelă", a explicat dr. Popescu.
Varicela poate fi prevenită prin vaccinare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7616 secunde