Feriți! Albinele și viespile vă pot înțepa și în gură!
"Am avut pacienți, e adevărat, nu prea mulți, care se relaxau în aer liber, adormeau cu gura deschisă, moment în care erau înțepați în gură de albine sau viespi. Cei care au astfel de ghinioane trebuie să știe că tratamentul nu diferă prea mult de cel care se recomandă în înțepăturile obișnuite, însă diferența este că acești pacienți vor fi nevoiți să stea mai mult timp sub strict control medical, internați în spital, pentru a evita dezvoltarea complicațiilor alergice" – ne-a explicat medicul primar Emilian Banu.
Măsuri de prim ajutor
Referitor la felul cum reacționăm după ce suntem înțepați de albine sau viespi, specialistul ne-a spus că, de regulă, majoritatea persoanelor puse instantaneu în asemenea situații au o reacție locală, care se manifestă prin apariția unui edem, înroșirea pielii și durere. Tratamentul constă în administrarea de antiinflamatoare, analgezice, dar și o corectă curățare a rănii cu apă și săpun. În general, simptomele destul de neplăcute ale acestor înțepături se mai atenuează în decursul a 24 de ore.
Dacă pacientul a fost înțepat în gură, tratamentul, aproape același ca în restul cazurilor, însă mai agresiv, trebuie administrat numai în spital.
Înțepături în ochi
În situațiile în care o persoană este înțepată de insecte în ochi, ea trebuie examinată în cel mai scurt timp posibil de un oftalmolog, singurul specialist în măsură să se pronunțe asupra gradului în care a fost afectat globul ocular.
Specialistul a dorit să atragă atenția că, de regulă, în astfel de cazuri, tratamentul depinde, în primul rând, de gravitatea înțepăturii. Chiar dacă nu există un antidot specific împotriva veninului acestor insecte, simptomele resimțite de persoanele înțepate sunt urmarea reacției alergice a organismului la toxinele care pătrund în organism odată cu înțepătura. Esențial de reținut este că atunci când tratamentul este corect și administrat la timp, evoluția alergiei este stopată din vreme, iar complicațiile pot fi contracarate.
Important!
Specialistul știe din experiență că, de regulă, cei înțepați de albine își pun o compresă cu gheață și nu merg la medic. Totuși, atrage atenția că persoanele hipersensibile, care au mai avut contact cu veninul acestor insecte, vor prezenta urticarie accentuată, prurit generalizat, greață și chiar crampe abdominale. Întrucât astfel de simptome evoluează rapid și sunt destul de grave, pacienții sunt sfătuiți să solicite imediat ambulanța sau să se prezinte rapid la cea mai apropiată unitate sanitară. Asta, întrucât reacțiile pe care le au prezintă un grad ridicat de pericol, putând conduce spre un șoc anafilactic (denumit și anafilaxie, este cel mai sever și mai înspăimântător răspuns alergic), situație de risc vital pentru persoana respectivă.
Sfaturile utile
Dacă nu apar reacții alergice post-înțepătură, sunt suficiente câteva măsuri de prim ajutor: l evitarea altor contacte cu insectele l înde-părtarea imediată, chiar cu unghia, a acelor care au rămas înfipte în piele l acul insectei nu se apucă, în niciun caz, cu degetele l curățarea zonei cu apă și săpun și aplicarea unui unguent pe bază de antibiotic cu spectru larg l aplicarea de comprese cu gheață pe zona afectată poate ameliora durerea, compresele fiind menținute aproximativ 20 de minute în același loc l nu aplicați gheața direct pe tegumente, ci înfășurați cubul de gheață într-un prosop sau un material curat din bumbac l se poate administra ibupro-fen sau acetaminofen l vaccinarea antitetanos se recomandă dacă au trecut mai mult de zece ani de la ultimul vaccin de acest fel.
Majoritatea înțepăturilor de insecte nu necesită măsuri terapeutice suplimentare, dar în situația în care simptomele sunt mai severe, specialistul recomandă prezentarea urgentă la medic.