Fibroamele uterine pot ajunge la dimensiunea unei sarcini la termen

371
Fibroamele uterine pot ajunge la dimensiunea unei sarcini la termen - fibromsursafacetofeet-1626022625.jpg

Articole de la același autor

Fibroamele uterine sunt nişte creşteri necanceroase ale uterului, care apar, cel mai des, în perioada fertilă. Dimensiunile fibromului uterin pot varia de la mărimea unei seminţe până la o masă voluminoasă ce poate duce la mărirea şi deformarea uterului. Femeile pot prezenta unul sau mai multe fibroame uterine pe tot perimetrul uterului.

Potrivit dr. Andrei Nicolae Zisu, medic obstetrician ginecolog, fibromul uterin reprezintă cea mai frecventă tumoră benignă, care se dezvoltă în stratul muscular al uterului. Diagnosticul este întâlnit cel mai frecvent la femeile de vârstă reproductivă. În ciuda numeroaselor teorii, cauzele rămân, în continuare, incomplet cunoscute.

„Se pare că aceste tumori apar pe fondul unei predispoziţii genetice, boala existând la mai multe femei din aceeaşi familie, evoluţia acestora fiind în strânsă legătură cu statusul hormonal al pacientei. Fibromul apare, de obicei, la femeile cu obezitate, hipertensiune arterială, mastoză fibrochistică, hiperplazie endometrială şi cancer de endometru. În majoritatea cazurilor, există mai mulţi noduli fibromatoşi la nivelul uterului, dimensiunile acestora variind de la câţiva milimetri până la dimensiuni impresionante (cât o sarcină la termen)”, a explicat specialistul.

Cele mai frecvente simptome pentru care o femeie cu fibrom uterin se prezintă la medicul ginecolog sunt: sângerări menstruale abundente, cu cheaguri; sângerări intermenstruale; durere la nivelul abdomenului inferior; senzaţia de presiune la nivelul vezicii, micţiuni frecvente; senzaţia de balonare abdominală, de presiune rectală. De obicei, fibroamele uterine cresc lent şi sunt asimptomatice, cu excepţia sarcinii şi premenopauzei (dezechilibru hormonal), când evoluţia lor se modifică şi apar complicaţiile.

Medicul a precizat că, în general, după menopauză, fibroamele uterine involuează spontan, dar o parte dintre acestea pot să evolueze, punând probleme de diagnostic diferenţial, mai ales cu cancerul uterin.

În acelaşi timp, fibromul poate împiedica implantarea în uter a oului fertilizat, crescând riscul de avort spontan şi face puţin probabil succesul fertilizării in vitro. Tocmai de aceea, extirparea chirurgicală a fibromului prin miomectomie este singurul tratament care ar putea creşte şansa unei sarcini. Din cauza faptului că fibromul poate recidiva, sarcina este indicată cât mai curând posibil după miomectomie. Statisticile arată că peste jumătate din femeile care fac miomectomie ca tratament pentru infertilitate rămân, apoi, însărcinate.

Cert este că medicul ginecolog are la îndemână mai multe opţiuni de tratament al femeilor cu fibrom uterin: tratamentul medicamentos; excizia chirurgicală a nodulilor fibromatoşi - miomectomie; histerectomie subtotală sau totală.


Tratamentul medicamentos se adresează preponderent pacientelor cu fibroame uterine de mici dimensiuni. Extirparea nodulilor fibromatoşi la pacientele ce vor să-şi păstreze capacitatea de reproducere se poate realiza pe cale histeroscopică, laparoscopică, pe cale vaginală sau abdominală.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5873 secunde