Frigul agravează durerile reumatice

695
Frigul agravează durerile reumatice - reumatism-1320682194.jpg
Vremea răcoroasă și umedă, ploile și schimbările bruște de temperatură accentuează durerile bolnavilor de reumatism, iar cei mai afectați sunt bătrânii. Această boală cronică definește o paletă largă de afecțiuni, peste o sută, care se manifestă prin dureri ale articulațiilor și afectează oasele, mușchii, tendoanele și ligamentele. La primele semne ale durerii, pacienții trebuie să se adreseze medicilor, pentru a primi tratamentul adecvat.

Afecțiunile reumatice sunt foarte comune în sezonul rece, iar expunerea la temperaturi mai scăzute cauzează dureri articulare și creșterea sensibilității.

"Factorul meteorologic poate favoriza reumatismul, dar în niciun caz nu este un factor etiologic", a afirmat medicul reumatolog dr. Camelia Ciobotaru.

Există două mari grupe de boli reumatice: cele inflamatorii și cele degenerative. Cel mai comun tip de reumatism este cel degenerativ și afectează, de cele mai multe ori, persoanele de peste 40 de ani.

"Reumatismul degenerativ apare, de obicei, odată cu înaintarea în vârstă, când au loc modificări la nivelul cartilagiului articular", a mai spus dr. Ciobotaru.

Bolile reumatice degenerative se împart în artroze, care se pot localiza la genunchi, și spondiloze, la coloana vertebrală.

De ce ne îmbolnăvim de reumatism

Cauzele declanșării acestor afecțiuni sunt solicitările fizice, mersul prelungit, urcatul și coborâtul scărilor, obezitate, diabet sau varicele membrelor inferioare. Medicii ne avertizează că obezi-tatea poate fi la fel de periculoasă pentru articulații, cum este pentru inimă și oase. Greutatea în exces constituie o suprasolicitare permanentă a articulațiilor. Totodată, reumatismul își face simțită prezența după expunerea la frig, la curenții reci, sau în urma luxațiilor. În plus, apariția reumatismului poate însemna și prezența altor probleme ale aparatului respirator sau cardiovascular.

Cel mai comun simptom al afecțiunii este durerea articulară, care poate fi ușoară în primii ani, dar se poate acutiza în timp. Un alt semn al reumatismului este inflamația locală, însoțită de roșeață și temperatură locală. În cazul afecțiunilor degenerative, apar pocnituri la mișcarea articulațiilor, în special la genunchi. De asemenea, mișcările sunt limitate, iar articulațiile se pot deforma. Alte simptome pot fi și febra, durerile abdominale, diareea și erupțiile cutanate.

Primele semne ale bolilor reumatice

În primul rând, diagnosticul medicului specialist este foarte important pentru a afla cu exactitate care este tipul de reumatism de care suferă pacientul.

"La primele semne ale afecțiunii, trebuie consultat medicul, pentru a stabili un diagnostic clar. În funcție de acesta, poate fi admi-nistrat și tratamentul corespunzător", a precizat medicul Camelia Ciobotaru. "Cartilagiul articular se deteriorează progresiv odată cu vârsta și există o paletă vastă de medicamente condroprotectoare care ajută la refacerea cartilagiului articular".

Pentru ameliorarea durerii, se mai recomandă un tratament medicamentos, antiinflamator, sau tratamentul fizical kinetic. Dr. Camelia Ciobotaru atrage atenția că nu orice mișcare este benefică, prin urmare mersul prelungit sau mersul în pantă este contraindicat, în special pentru bolnavii cu afecțiuni articulare ale genunchilor.

Tratament prin terapie

Există o serie de terapii alternative cu efecte considerabile pentru bolile reumatice. Acestea au rolul de a ameliora, chiar și temporar, durerea și de a menține mobilitatea. Se utilizează și unguente pentru diminuarea durerilor articulare. Persoanele care vor să se trateze de reumatism și prin alte metode, pot apela la stimularea transcutanată nervoasă electrică, prin care țesutul muscular este întărit.

Acupunctura este eficientă în controlarea durerii cauzate de osteoartrită, iar terapia cald-rece (termoterapie) poate fi utilizată de pacienții care suferă de poliartrită reumatoidă. Efectele acestor tratamente sunt amplificate în combinație cu exerciții fizice. Specialiștii mai recomandă și terapia de relaxare prin meditație. Încordarea progresivă și apoi relaxarea mușchilor, dar și exercițiile de respirație pot relaxa mușchii, calmând astfel durerea. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 08 Noiembrie 2011
Stire din Sănătate : Zincul previne apariția autismului
Marţi, 08 Noiembrie 2011
Stire din Sănătate : Cât de periculos este statul pe scaun
Marţi, 08 Noiembrie 2011
Stire din Sănătate : Vitamina C  ne protejează de cancer
Luni, 07 Noiembrie 2011
Stire din Sănătate : Cum ucide cancerul pulmonar
Pagina a fost generata in 2.2534 secunde