Maxima zilei: "Nu am nevoie de sfaturi, pot să greșesc și singur" - (Immanuel Kant)

Igiena orală deficitară favorizează apariția paradontopatiei

811
Frica de stomatolog ne ține departe de un consult de specialitate. Abia atunci când simptomele care păreau "banale" se agravează, iar o durere violentă ne dă bătăi de cap ajungem pe scaunul din cabinetul dentar.
Una dintre cele mai frecvente afecțiuni orale este paradontopatia.
Paradontopatia se manifestă prin degenerarea țesutului ce fixează dinții, determinând mobilitatea dentară.
Sângerările gingivale, secreția purulentă, umflarea gingiilor, senzația de prurit și de arsură și chiar mobilitatea dentară - toate sunt simptome ale paradontopatiei, care trebuie să ne trimită urgent la stomatolog.
"În prezent, foarte mulți pacienți suferă de boli ale parodonțiului marginal, boli numite parodontopatii marginale, acute sau cronice. Parodontopatiile intră în grupa bolilor care au cauze multiple și ne referim aici la factori locali de iritație cronică - placa bacteriană, tartru, carii, traume ocluzale (de la suprafața dintelui), factori loco-regionali legați de morfologia structurii dento - maxilare și factori generali - tulburări ale sistemului nervos, tulburări endocrine, imunitare. Un rol important, însă, îl are factorul constituțional, prin deficiențe de structură tisulară locală", a explicat dr. Laura Cârlan, medic specialist stomatolog în Techirghiol.
Potrivit medicului, tratamentul paradontopatiilor variază în funcție de forma clinică. De cele mai multe ori, este vorba despre un tratament local de menținere a igienei orodentare care include detartraj și periaj profesional, tratarea tuturor leziunilor dentare, îndepărtarea obturațiilor necorespunzătoare și a lucrărilor vechi care pot fi factori de iritație pentru mucoasa gingivală. Tratamentul medicamentos include medicație antiinflamatorie și antimicrobiană. "În unele cazuri este indicat tratamentul chirurgical și terapie de regenerare tisulară cu substanțe regeneratoare. Terapia locală nu poate fi separată de cea generală. Vitaminoterapia constituie un factor adjuvant", a mai precizat dr. Laura Cârlan.
Persoanele cele mai predispuse afecțiune sunt: vârstnicii, bolnavii cronici, persoanele cu o igienă bucală defectuoasă, persoanele care au un aport scăzut de vitamine și minerale în alimentația zilnică.
Pentru a nu ajunge la paradontoză, stomatologii recomandă efectuarea unui periaj corect, o igienă orală foarte riguroasă, completat de un control medical la fiecare șase luni.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0682 secunde