Ignorați și umiliți de stat! Suferința copiilor bolnavi de cancer din Constanța, tratată de un singur medic

565
Ignorați și umiliți de stat! Suferința copiilor bolnavi de cancer din Constanța, tratată de un singur medic - ignorati-1455557034.jpg

Articole de la același autor

Conform statisticilor Ministerului Sănătății, aproximativ 5.000 de copii suferă de cancer în România și anual sunt diagnosticate 500 de cazuri noi. Cancerul este a doua cauză de deces în țara noastră, pentru copii cu vârste între 4-15 ani. Autoritățile abordează insuficient problematica și nevoile copiilor bolnavi de cancer, iar situația în care aceștia se află în România este una de risc. Lipsa specialiștilor este printre cele mai grave dintre problemele cu care se confruntă și micii pacienți din Constanța.

Printre multele probleme înregistrate de sistemul sanitar constănțean se numără și lipsa specialiștilor în oncologie pediatrică, fapt pentru care, copiii diagnosticați cu această cruntă maladie sunt tratați de un singur medic în cadrul centrului de zi Focus. 350 de suflete care ar trebui să se bucure de copilărie vin zilnic și de la capătul județului pentru a beneficia de tratament, îngrijire și consiliere psihologică la acest centru.

Medicul Adriana Apostol este singurul specialist hematolog din Constanța care are competențe pentru diagnosticarea, tratarea și monitorizarea pacienților cu hemofilie sau alte forme asociate, iar pacienții sunt, de obicei, tratați în Spitalul Județean, doar în sistem de urgență, pentru ameliorarea crizelor de boală.

"Sunt în continuare singurul medic de această specialitate din Constanța. În cadrul Centrului Focus tratăm 350 de copii cu diferite forme de cancer. 89 dintre ei au tumori solide, iar restul tumori non-maligne.

De precizat este și situația copiilor cu hemofilie care sunt tratați în spital. Sunt 11 copii în total, dintre care 4 până în 18 ani cu forme severe de hemofilie care primesc tratament profilactic de 3 ori pe săptămână, printr-un Program Național destinat acestei boli. Ceilalți primesc tratament doar dacă se lovesc, deci în urgență. Tratamentul se administrează intravenos pentru a preveni accidentele hemoragice. De altfel, această terapie este destinată exclusiv pacienților care suferă de forme grave de boală", a precizat medicul hematolog.

Viața pacienților, un calvar!

Situația este similară și în alte orașe din țară, motiv pentru care, Asociația P.A.V.E.L. - asociația părinților cu copii bolnavi de cancer a inițiat o petiție online prin care atrage atenția autorităților asupra lipsei serviciilor de care ar trebui să beneficieze acești pacienți.

"Pe lângă incapacitatea sistemului sanitar de a oferi șanse egale la tratament (lipsa specialiștilor, lipsa medicamentelor și a aparaturii medicale etc.), atragem atenția asupra numărului scăzut al serviciilor psiho-sociale adresate acestei categorii a populației, atât în perioada tratamentului, cât și post-tratament.

În spitalele din România, unde sunt tratați pacienți cu diagnostic oncologic, nu există echipe multidisciplinare de specialiști, care să ofere servicii sociale complementare celor medicale. Rețeaua de sprijin și serviciile sociale complementare celor medicale sunt inexistente în comunitățile de unde provin pacienții. Nu există o metodă de asistență pe termen lung, în acord cu nevoile pe care le au pacienții și aparținătorii lor. Monitorizarea evoluției cazurilor este aproape nulă și nu se cunoaște mai nimic referitor la evoluția bolii și a efectelor sale pe termen lung", precizează reprezentanții Asociației.

Afecțiunea oncologică influențează foarte multe aspecte ale vieții unui pacient, de aceea copilul bolnav de cancer și familia sa au nevoie de îndrumare, de sprijin psihologic, social, educațional și material, de momente de relaxare și respiro în timpul spitalizării, de recuperare medicală în timpul tratamentului și post-tratament, de consiliere pentru o mai bună reintegrare socio-profesională după finalizarea tratamentului. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 16 Ianuarie 2016
Stire din Sănătate : Consultații care pot salva viața femeilor
Pagina a fost generata in 0.4142 secunde