Începe grădinița. Cum îi ferim pe cei mici de microbii din colectivitate

1078
Începe grădinița. Cum îi ferim  pe cei mici de microbii din colectivitate - gradi-1326636005.jpg

Articole de la același autor

Vacanța de iarnă s-a terminat, iar elevii și preșcolarii au reluat, de astăzi, cursurile în unitățile de învățământ. Începutul școlii și a grădiniței presupune reintegrarea copiilor în colectivitate, unde infecțiile și alte boli contagioase se pot răspândi foarte ușor, așa că părinții trebuie să protejeze siguranța și sănătatea celor mici.

În multe din unitățile constănțene, numărul locurilor disponibile pentru fiecare clasă, fie la grădiniță, școală sau liceu, sunt, de cele mai multe ori suplimentate. Prin urmare, clasele supraaglomerate, contactul cu multe persoane și explorarea diverselor spații din școli pot duce la răspândirea rapidă a afecțiunilor precum virozele respiratorii sezoniere, bolile copilăriei, păduchii sau problemele digestive.

De exemplu, răceala și gripa se pot contacta prin intermediul aerului, iar virușii pătrund în organism prin ochi, gură și nas. Un singur strănut poate răspândi în aer mii de particule de infecție, de aceea este foarte important ca nasul și gura să fie acoperite în timpul strănutului în sala de clasă, pentru a reduce riscurile contaminării colegilor din jur.

Ce boli apar mai des la începutul școlii

Vremea răcoroasă și schimbările bruște de temperatură din această perioadă atrag o mulțime de virusuri care pot ataca sănătatea copiilor. Reînceputul școlii și reintegrarea în colectivitate intensifică șansele îmbolnăvirii celor mici. Cele mai frecvente infecții sunt răceala și gripa, dar problemele respiratorii pot degenera și în alte complicații dacă sunt tratate necorespunzător.

Totodată, bolile copilăriei au un grad foarte mare de contagiozitate și se pot transmite simplu, pe cale aeriană. Astfel, varicela, oreionul, pojarul, rubeola sau scarlatina pot fi contactate cu mare ușurință în colectivități mari.

O altă problemă care apare frecvent, mai ales la școlile de la țară, unde sunt mulți copii, dar și o igienă precară, este apariția păduchilor. Dacă descoperiți că cei mici au păduchi, ei trebuie izolați și supuși tratamentelor ambulatorii de îndepărtare a paraziților și a ouălor pe care le depun.

De asemenea, indigestia și de-ranjul la stomac este o problemă digestivă des întâlnită la preșcolarii și școlarii care nu respectă regulile de igienă.

Când trebuie să ținem copilul acasă

Medicii consideră că cea mai bună metodă de a preveni îmbolnăvirea tuturor copiilor dintr-o clasă sau grupă de grădiniță este izolarea celui bolnav. De aceea este foarte important ca micuțul să fie tratat acasă până la vindecarea completă.

Dacă cel mic are o temperatură a corpului mai mare de 37,7 grade Celsius și prezintă dureri, somnolență extremă, tuse sau vărsături, cel mai bine ar fi să nu îl mai trimiteți la școală, chiar și până la 24 de ore de la dispariția simptomelor.

Mai mult, chiar dacă starea generală de sănătate pare bună, înainte de începerea orelor, mergeți cu copilul la cabinetul medical al școlii pentru o monitorizare atentă pe tot parcursul zilei.

Metode simple de a preveni îmbolnăvirile

Pentru a-l feri pe cel mic de boli, educația cu privire la regulile de igienă este esențială. Mâinile tre-buie spălate în mod regulat pentru a nu introduce paraziți, bacterii sau alți patogeni în organism. Micuțul trebuie să știe să își spele mâinile înainte de a servi masa, după pauza de recreație sau după ce merge la toaletă. Îi puteți strecura în geantă și un gel antibacterian pentru dezinfectarea frecventă a mâinilor. În plus, copilul trebuie să poarte la el batiste sau șervețele de unică folosință pe care să le folosească de fiecare dată când tușește sau strănută.

Pe de altă parte, și conducerea școlii ar trebui să ia măsuri pentru a proteja elevii de germeni prin igienizarea sălilor de clasă. Podelele și băncile trebuie curățate zilnic, încăperile aerisite și grupurile sanitare dezinfectate. Educatorii sau diriginții de clasă mai au obligația de a preda copiilor lecții informative cu privire la igiena zilnică și prevenirea contaminării cu germeni.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8876 secunde