Îngrijorător! Tot mai mulți părinți refuză vaccinarea

193
Îngrijorător! Tot mai mulți părinți refuză vaccinarea - thedoctorschannel1-1434737130.jpg

Articole de la același autor

România raportează în ultimii ani o scădere îngrijorătoare a acoperirii vaccinale, înregistrând în unele zone procente sub 75% pentru mai multe tipuri de vaccin.


Conform datelor Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), din 2014, rata medie de acoperire vaccinală în anumite zone din țară, este de 69,4% pentru vaccinul DTP4, pentru vaccinul contra rubeolei, rujeolei și oreionului este de 75,4%, iar pentru hepatita B este de 91,3%. 


În această situație, pericolul revenirii unor boli precum poliomielita, difteria sau tetanosul este mare. Față de copiii născuți cu un an anterior (iulie 2012), acoperirea vaccinală a scăzut cu procente importante, spre exemplu cu 4% în cazul vaccinului împotriva hepatitei B.


Neprezentarea la medicul de familie, campaniile anti-vaccinare, lipsa unor surse credibile de informații pentru părinți, contraindicațiile medicale, dar și disfuncționalitățile legate de achiziții publice întârziate în furnizarea vaccinurilor, conform calendarului de vaccinare, sunt motive pentru scăderea importantă față de anii precedenți a acoperirii vaccinale.


Reducerea vaccinării împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului a dus, în ultimii ani, la două epidemii de rujeolă și una de rubeolă, România pierzându-și statutul de țară care avea tendința de eliminare a rujeolei de pe teritoriul ei.


Organizația Mondială a Sănătății recomandă o acoperire vaccinală de peste 95%, nivel care poate garanta eliminarea unor boli precum rujeola și rubeola și prevenirea reapariției unor boli eliminate.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8073 secunde