Înlocuirea țigărilor cu dulciurile este nocivă pentru sănătate

4822
Înlocuirea țigărilor cu dulciurile este nocivă pentru sănătate - b053127228ed76abed4f0b8a43c85918.jpg
Foarte multe persoane renunță la fumat, considerând că se pot vindeca de acest viciu dacă îl înlocuiesc cu dulciurile, fără să știe că efectele lor sunt la fel de dezastruoase asupra sănătății.

"Îi felicit pe toți cei care iau decizia de a renunța la fumat, dar vreau să le spun tuturor că asta nu înseamnă că problema s-a rezolvat! Pacienții, pentru că, pentru mine, asemenea oameni sunt pacienți, datorită nenumă-ratelor probleme de sănătate pe care le suportă din cauza efectelor nefaste ale tutunului, nu pot fi declarați vindecați de un viciu atâta vreme cât îl înlocuiesc cu altul, și nu unul oarecare, ci unul redutabil, cu efecte la fel de grave asupra sănătății, cum sunt dulciurile" - atrage atenția medicul primar Marin Smarandache.

Obezitatea - la fel de gravă ca și fumatul
Prin acest semnal de alarmă, specialistul a dorit să atragă atenția că obezitatea este urmarea directă a consumului exagerat de dulciuri, consecințele ei asupra stării de sănătate a individului fiind la fel de grave ca și cele ale fumatului.
"Trebuie să amintim că obezitatea este la fel de nocivă ca și fumatul în ceea ce privește dezvoltarea de multiple maladii, printre care bolile cardiovasculare, articulare, diabetul zaharat și chiar și cancerul (cancerul de sân și colon)" - apreciază specialistul.

Terapie comportamentală de întreținere
Într-adevăr, fumatul este un viciu comportamental de care cei care l-au avut perioade îndelungate nu pot scăpa foarte ușor. De aceea, persoanele care doresc cu adevărat să renunțe la fumat și nu reușesc acest lucru decât dacă-l înlocuiesc cu un alt viciu, au mare nevoie de o terapie comportamentală de întreținere, nicidecum de ingerarea haotică de alimente și dulciuri în exces - susține dr. M. Smarandache.

Activitățile fizice, o bună alternativă
La debutul opririi fumatului este, într-adevăr, necesară înlocuirea actului în sine de a-și aprinde sau de a fuma numai jumătate de țigară, restul împărțind-o cu altceva, de preferat cu activități fizice sau activități lucrative relaxante, cum sunt scrisul sau cititul.

Respectați orele de masă
Este nevoie și de impunerea unui regim strict al meselor, orar care să nu fie controlat impulsiv, altfel riscând să se dezvolte un metabolism ce favorizează obezitatea - spune specialistul, care apreciază că nu este cazul unui ceai sau al medicamentelor care să inhibe pofta de mâncare dacă respectiva persoană nu a devenit obeză.
Totul depinde de voința pacientului și conștientizarea riscurilor la care se expune printr-o dietă necorespunzătoare. Pentru început, specialistul recomandă înlocuirea dulciurilor cu un pahar cu apă. Dacă funcția renală este corespunzătoare, aportul hidric ridicat este chiar benefic, asigurând o hidratare ideală și, implicit, o mai bună eliminare a toxinelor acumulate, care este și scopul esențial al renunțării la acest viciu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2406 secunde