Înțepăturile de insecte trebuie tratate cu maximă atenție

5250
1
Înțepăturile de insecte trebuie tratate cu maximă atenție - 59732413591c99c3c391754d81501c2e.jpg
Vara ne petrecem foarte mult timp în aer liber. Însă din iarbă sau din aer ne pândesc tot felul de inamici gata să ne înțepe sau să ne ciupească. Promenadele noastre, mai ales nocturne, se pot termina la spital. De aceea trebuie să dăm atenție oricărei mici înțepături.
Avertismentul vine de la medici, care știu că insectele ne pot îmbolnăvi, atât din cauza înțepăturii, cât mai ales din cauză că pot transmite boli grave. "Orice mușcătură, înțepătură sau ciupitură de insectă trebuie să fie tratată cu toată atenția, atât de către cel care suferă, cât și de personalul medical unde pacientul se prezintă pentru consult", explică dr. Loti Popescu, coordonatorul Biroului pentru Promovarea Sănătății din cadrul Direcției Județene de Sănătate Publică din Constanța.
Căpușele sunt printre cele mai periculoase insecte. Prin mușcătura lor, ele pot transmite diferiți germeni, inclusiv cei care dau boala Lyme și febra butonoasă. Manifestările încep cu erupții cutanate, dureri articulare și musculare, care pot fi însoțite de febră, dar și ganglioni inflamați, meningită sau paralizii faciale. "Căpușa se extrage complet cu o pensetă sau un ac sterilizat prin fierbere. Se spălă mâinile, locul înțepăturii cu apă și săpun, apă oxigenată ori un alt dezinfectant. Este necesară contactarea medicului de familie sau a serviciului de urgență", precizează dr. Loti Popescu.

Folosiți cremele și spray-urile antițânțari
Păianjenii neveninoși ne pot produce înțepături deosebit de dureroase. Se recomandă spălarea locului cât mai des cu apă și săpun, aplicarea de comprese reci și administrarea de medicamente antialgice, antipruriginoase, împotriva mâncărimilor pielii, pentru a se evita scărpinatul, dar și contactarea medicului de familie.
Și țânțarii pot transmite boli deosebit de grave. De aceea medicii ne sfătuiesc să folosim cremele și spray-uri care îi țin la distanță, să montăm plasele pentru țânțari și să purtăm, mai ales în plimbările de seară, îmbrăcăminte care acoperă corpul cât mai mult.

Albinele pot da reacții antialergice periculoase
Ziua, pericolul ne pândește și din partea albinelor. În caz că am picat victima uneia dintre ele, primul lucru pe care trebuie să-l facem este să îndepărtăm acul și să spălăm locul înțepăturii cu apă și săpun. "Se poate folosi, pentru spălături, bicarbonat de sodiu și apă sau sare și apă. De asemenea, ajută o compresă cu apă rece sau gheață. Putem să luăm medicamente antialgice și antiinflamatorii, după caz. Atenție mare însă la complicații, că poate apărea o reacție antialergică sau o suprainfecție locală!", mai adaugă dr. Loti Popescu.

Comentează știrea

corina
24 iunie 2014
mie frica

buna ziua aceleasi intepaturi ca acelea din imagine le am si eu. vreau sa stiu si eu din ce cauza.. doar cand ma trezesc din somn le simt si ma mananca tare pielea acolo unde apar acestea. sunt in italia iar aici nu sunt medicamente bune ziceti'mi si mie va rog macar ce insecte fac aceste intepaturi

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2029 secunde